Kolaps

Nakon pripajanja Rusiji, krimski turizam sahranjen

Gospodarstvo / Flash | 14. 06. 2015. u 07:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ljetnog turizma na Krimu živi gotovo polovica stanovništva tog poluotoka. Od kada se Krim pripojio Rusiji, broj gostiju se drastično smanjio. Razlog za to je nestabilna politička situacija i prekid željezničkog prometa sa Ukrajinom. Rekordna sezona na Krimu bila je 2012. kada su imali sedam milijuna gostiju.

Uprkos Putinovom pozivu da Rusi odlaze na odmor na Krim, prošle godine ih je bilo samo milijun, prenosi Al Jazeerea. Deset milijuna eura je prije šest godina Oleg Zubkov uložio u njegov drugi, ujedno i najveći europski safari park sa lavovima, nazvan Taigan.

Za 100 dolara po osobi provozat će vas i upoznati sa 48 lavova. To je, kaže, neprocjenjivo iskustvo.Ipak, Zubkov kaže da se suočava sa sve manjim brojem posjetitelja. Prije dvije godine njegove parkove obišlo je 350.000 turista, a prošle upola manje.

"Danas se Krim integrira u Rusku Federaciju. Mi nemamo mostove, sa transportnim prometom sa Ukrajinom je teško, ovo je teško vreme za krimski turizam. Naš zadatak je da vratimo tu navalu turista, tako što ćemo izgraditi puteve. I vjerujem da će Krim ponovo postati atraktivan", kazao je Zubkov.

Nedolazak Ukrajinaca

Obale Krima tradicionalno su bile ruska zamjena za mediteran. Osamsto hotela i parkova bili su mamac za turiste Sovjetskog saveza. Ukrajinaca je do prošle godine bilo najviše, ali njih prošle godine nije bilo zbog aneksije i rata.

"Na najpopularnijem krimskom ljetovalištu Jalta, ove godine očekuju se samo turisti iz Rusije. Čak je i predsednik Putin pozvao svoje građane da svoj odmor provedu ovde", javlja Kostić. Hotel Bistrol je jedan je od najstarijihna Jalti, ali trenutno nije popunjen, niti u potpunosti bukiran za sezonu.

Vjačeslav Kurašin, direktor hotela Bistrol, rekao je: "Nadam se da će se rješenje pronaći među zemljama. Mi na Krimu želimo turiste iz Rusije, ali i iz Ukrajnine. Turizam ne smije trpiti zbog politike".U turističkim agencijama su manje optimistični, a kažu da je interesiranje za Krim katastrofalno opalo.

Krimski turizam sahranjen

Zbog prekida željezničkog prometa i malog kapaciteta aerodroma u Simferopolju, na plažama Crnog mora ove godine ne očekuju više od milijun turista.

"Sa žaljenjem mogu da kažem da smo poslije pripajanja Rusiji sahranili krimski turizam. Nove vlasti još nisu postavile turističku administraciju, nema novih zakona, nisu riješeni problemi transporta i loših puteva", ocijenio je Tavrit Muzafarov, direktor turističke agencije Aqua Tour.

Lavlji mladunci uskoro će šetati sa velikim lavovima na 32 hektara parka Taigan. Oleg Zubkov se nada da će nove vlasti na Krimu prepoznati turizam kao ekonomski potencijal, kao što su to do pripajanja radili Ukrajinci.

Kopirati
Drag cursor here to close