CISO

Nakon nepunih godinu dana zatvoren Centar za informiranje, savjetovanje i obuku u Širokom Brijegu

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2014. u 07:12 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim presijecanjem vrpce, veleposlanica Kraljevine Španjolske u BiH Maria Aurora Mejia Errasquin, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i načelnik Općine Široki Brijeg Miro Kraljević, 12. lipnja 2013. godine otvorili su Centar za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO) u Širokom Brijegu.

Nakon što je radio nepunih godinu dana, 1. svibnja 2014. godine je zatvoren.

CISO je do 1. svibnja bio u okviru Službe za zapošljavanje Županije Zapadnohercegovačke te se nalazio u bivšim prostorijama Hrvatskog rukometnog kluba Široki, podno podružnice Službe za zapošljavanje Široki Brijeg u Ulici kralja Tomislava 1.

CISO je aktivnost u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih (YERP) koji zajednički provode agencije Ujedinjenih naroda (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV), a u suradnji s domaćim nadležnim institucijama među kojima su i službe za zapošljavanje.

Centar je bio namijenjen nezaposlenim osobama dobi do 30 godina kojima su bile pružane informacije, savjeti i usluge radi svladavanja novih vještina i bržeg pronalaženja zaposlenja, no interes građana bio je skoro pa nikakav, a svega nekoliko desetaka ljudi je ‘prošlo’ kroz prostorije CISO-a.

Nakon 1. svibnja 2014. godine prostorije i kompletna oprema koju čini jedanaest računala, jedan laptop, kopirni i skener aparat, dva klima uređaja, telefon i knjige prešle su u vlasništvo Općine Široki Brijeg koja još nije odlučila kako će i na koji način iskoristiti ovaj prostor.

Potencijal ovog centra iskoristilo je nekoliko udruga koji su služeći se opremom radili na nekim projektima, a u Centru je bila zaposlena jedna osoba koja je također ostala bez posla njegovim zatvaranjem. Nešto ranije, slična sudbina zadesila je i Centar za edukaciju koji se nalazi u istočnom tornju Hrvatskog kulturnog doma.

Prostori su idealni za tečajeve informatike, razne obuke programera i inženjera, a preko ljeta bi studentima računarstva, strojarstva, informatike i matematike bio idealan za vježbu i usavršavanje.

Dva centra s ukupno dvadeset računala, klimitiziranih prostorija s osiguranim internetom, zjape prazna i dalje, a vlasti još uvijek nemaju ideju kako iskoristiti njihov maksimalni potencijal.

Kopirati
Drag cursor here to close