Rekonstrukcija

Nakon 50 godina obnavlja se tunel 'Ivan'

Gospodarstvo / Flash | 29. 02. 2016. u 09:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najkompleksniji dio trenutno aktualnog projekta rekonstrukcije željezničke pruge od Sarajeva do Bradine, koja uključuje čak 19 mostova i 11 tunela, čine tri kilometra tunela "Ivan", poznatog prometnog "uskog grla", kroz koji se dosad zbog dotrajalosti pruge promet odvijao vrlo otežano brzinom oko 20 km/h.

Prije 125 godina u Sarajevo je stigao prvi vlak koji je uspostavio komunikaciju od unutrašnjosti zemlje ka moru. Najveći problem predstavljalo je rješavanje najteže dionice pruge - vododijelnice na Ivan Sedlu (876 m), koja je u zračnoj udaljenosti svega 14 km od Konjica, sa visinskom razlikom od 600m i predstavljala je posebne tehničke poteškoće.

Rješenje je osmislio švicarski inženjer Roman Abt konstrukcijom sustava adheziono-zupčaste pruge, koji je prvi put primijenjen u našoj zemlji. Ne čudi i podatak da je izrada znanstvene studije povodom rekonstrukcije ove dionice nakon Drugog svjetskog rata trajala punih 10 godina, a razmatralo se 13 mogućih rješenja.

Da se radi o pravom inženjerijskom poduhvatu uvjerila se talijanska kompanija Generale Costruzioni Ferroviale S.p.A (GCF) koja je u siječnju ove godine počela radove na rekonstrukciji pruge na ovoj dionici. Iskusne talijanske željeznice posebno je fascinirala izuzetna specifičnost visinskih razlika izvođenja radova uslijed čega se parametri pruge moraju podešavati u skladu s tri seta parametara što je rijetkost u Europi, izuzev možda na Alpama.

Pored turističkog, željeznički promet na ovoj dionici, koja je sastavni dio međunarodnog Koridora Vc koji je uvršten u tzv. Sveobuhvatnu mrežu željezničkih pruga regije (SEETO Rail Comprehensive Network), imat će izravan i pozitivan efekt na konkurentnost pojedinih industrijskih grana u Bosni i Hercegovini.

Potpunom obnovom kolosijeka na ukupno 39 km pruge, tehnički uvjeti pruge će se podići na suvremeni europski standard, te dozvoljavati brzine od 100-120 km/h uz ograničenja trase i usponima na ovoj dionici. Od značaja za teretni promet je i vijest da nove suvremene šine koje se postavljaju na ovoj dionici imaju znatno veću nosivost od ranijih šina, priopćeno je iz Ideas Business Lab.

Inače, za potrebe rekonstrukcije dionice Sarajevo-Bradina kompanija GCF je u BiH dopremila vlastitu flotu suvremenih željezničkih strojeva tzv. "radnih vlakova'' na kojima radi oko 100 radnika talijansko-bosanske posade, a okončanje radova planirano je početkom ljeta ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close