Recesija

Najveći izazov od Drugog svjetskog rata

Prema riječima Guterresa, nova zaraza virusom korona napada društva u njihovom jezgru, uzimajući živote i osnovna sredstva za život...
Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2020. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija Covid-19 najveći je izazov za svijet još od Drugog svjetskog rata, izjavio je glavni tajnik UN António Guterres koji je u sjedištu UN u New Yorku rekao kako bi širenje zaraze virusom korona moglo donijeti recesiju kakva se nije dogodila u skorijoj prošlosti.

Guterres je na moguće posljedice upozorio uslijed loših prognoza u vezi s mogućim ekonomskim utjecajem mjera koje su uvedene tijekom borbe protiv širenja zaraze, od koje je do sada preminulo više od 42.000 ljudi, a oboljelo skoro 860.000.

Prema riječima Guterresa, nova zaraza virusom korona napada društva u njihovom jezgru, uzimajući živote i osnovna sredstva za život, javio je BBC.

"Covid-19 je najveći test s kojim se zajedno suočavamo još od osnivanja Ujedinjenih naroda", poručio je Guterres, pozivajući na neposrednu koordiniranu zdravstvenu reakciju kako bi se suzbila epidemija.

Pozvao je razvijenije zemlje da pomognu manje razvijenim ili zemljama koje se suočavaju s potencijalnom "noćnom morom zaraze koja se širi kao šumski požar".

Države širom svijeta uvele su niz mjera radi zaustavljanja širenja virusa, kao što je ograničavanje kretanja stanovništva i zatvaranja većine poslovnih objekata, navodei Srna.

U izvještaju UN-a predviđa se da bi zbog pandemije moglo doći do otpuštanja do 25 milijuna ljudi širom svijeta.

Pored toga, u izvještaju se prognozira "pritisak opadanja" do 40 posto protoka globalnih inozemnih investicija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close