RS

Najmlađi umirovljenik ima 26 godina

Gospodarstvo / Flash | 19. 09. 2016. u 15:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmlađi korisnik invalidske mirovine u Republici Srpskoj ima 26 godina i već tri godine prima ček od mirovine, piše Glas Srpske.

Kako su objasnili u Fondu za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO) RS, riječ je o korisniku rođenom 1990. godine, koji prima mirovinu od listopada 2013. s ostvarenim stažom osiguranja dvije godine i 11 mjeseci.

''Kada je riječ o najmlađim umirovljenicima, osim njega, invalidsku mirovinu od 2012. godine prima i još jedan stanovnik RS koji ima 27 godina'', rekli su Fondu MIO.

U Fondu MIO su dodali da je za prvih osam mjeseci ove godine u RS ostvareno 936 invalidskih mirovina.

U postupku ocjene radne sposobnosti, prema njihovim riječima, trenutno se nalazi još oko 200 podnositelja zahtjeva za invalidsku mirovinu.

''Najčešći razlog odlaska u invalidsku mirovinu su kardiovaskularne i bolesti koštanog i mišićnog sustava, te karcinomi i psihosomatska oboljenja'', kazali su u Fondu MIO.
Invalidsku mirovinu prošle godine je, prema njihovim podacima, ostvarilo 1.100 stanovnika RS, dok ih je samo godinu ranije bilo 211 više.

Prvi čovjek umirovljenika u RS Rade Rakulj istakao je da u pojedinim općinama Srpske ima više korisnika invalidskih nego starosnih mirovina.

''Mladić i od 18 godina u slučaju neke nesreće na poslu postaje umirovljenik. Međutim, kod nas su mladi ljudi masovno odlazili u mirovinu poslije proteklog rata kupujući medicinsku dokumentaciju. Zbog toga danas u RS ima mnogo mladih koji su u mirovini'', rekao je Rakulj.

Kopirati
Drag cursor here to close