Bloomberg piše

Najgora godina za euro može biti još gora

Gospodarstvo / Flash | 05. 12. 2015. u 20:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najgora godina za euro u ovom desetljeću čini se, može biti još strašnija nakon uključivanja kineskog juana u korpu rezervnih valuta MMF, piše 'Bloomberg'.

Ponderirani tečaj valute 19-članog bloka u korpi MMF-ovih specijalnih prava vučenja (SPV) past će na 30,93 posto s 37,4 postotaka, priopćila je ta međunarodna financijska institucija.

Juan će se, shodno odluci MMF-a, od 1. listopada 2016. pridružiti dolaru, euru, funti i jenu u raspodjeli SPV, po ponderiranoj stopi od 10,92 posto.

Euro je pao 13 posto u odnosu na dolar u 2015, najviše u ovom desetljeću, a središnje banke su smanjile udio te valute u svojim rezervama na najniži nivo od 2002. godine.

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi signalizirao je 22. listopada da su kreatori monetarne politike otvoreni za jačanje poticaja privrede, nakon što je u ožujku pokrenut program otkupa obveznica zemalja eurozone vrijedan 1,1 bilijun eura (1,2 bilijuna dolara).

''Euro će najviše trpjeti zbog promjene pondera. MMF uzima od eurozone da bi dao Kini, promjena ravnoteže u slučaju drugih valuta je mahom beznačajna'', navodi Douglas Borthwick, predsjednik sektora za valute newyorške brokerske kuće 'Chapdelaine'.

Kineska valuta prestići će jen i funtu u novoj korpi. Ponderirani tečaj dolara u SPV iznosit će 41,73 postotaka, jena 8,33 postotka, a funte 8,09 postotka, u odnosu na sadašnjih 41,9 (dolar), 11,3 (funta) i 9,4 (jen), navodi MMF.

Promjena sastava korpe valuta MMF-a prva je od 1999, kada je euro zamijenio njemačku marku i francuski franak. MMF razmatra izmjenu korpe svakih pet godina, a tijekom prethodnog razmatranja 2010. odbio je da uključi juan, piše 'Bloomberg'.

Kopirati
Drag cursor here to close