Radna mjesta

Najbogatiji Kinez poručuje SAD-u: Novac uložite u ljude, ne u rat

Gospodarstvo / Flash | 23. 01. 2017. u 15:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski milijarder Jack Ma, osnivač Alibabe, kritizirao je najave izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o ograničenju međunarodne trgovine.

Ma smatra da su optužbe da Kina oduzima radna mjesta američkim radnicima potpuno promašene i smatra da bi SAD trebao razmisliti o svom načinu distribucije novca, prenosi Index.hr.

"Ne kradu vam druge zemlje poslove", rekao je Ma u intervjuu za vrijeme održavanja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. "Problem je u vašoj strategiji. Distribuirajte novac na ispravan način", poručio je Ma.

Rekao je da je SAD u posljednjih 30 godina potrošio 14 trilijuna dolara na ratovanje, umjesto da je taj novac koristio za gradnju infrastrukture.

Ma smatra da je "outsourcing" odnosno seljenje dijela posla u zemlje s nižom radnom snagom dobra strategija.

"Američke multinacionalne kompanije zaradile su milijune na globalizaciji... U posljednjih 30 godina IBM, CISCO, Microsoft i slični, zaradili su ogroman novac, mnogo veći nego što ga imaju sve kineske banke zajedno... No gdje je taj novac otišao?", kaže Ma.

Ma smatra da se novac ne raspoređuje na dobar način i da mnogi u SAD-u osjećaju ekonomsku nesigurnost.

"Trebali bi trošiti novac na ljude. Ne mogu svi završiti Harvard" rekao je Ma.
Kineski milijarder zaključuje da je globalizacija dobra, no da treba biti uključivija, kako korist ne bi imali samo bogati.

Kopirati
Drag cursor here to close