Imovinsko-pravni odnosi

Najavljeno povlačenje sredstava za trebevićku žičaru

Gospodarstvo / Flash | 04. 06. 2015. u 15:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko se ne riješe imovinskopravni odnosi, donator iz Švicarske krajem godine, povlači sredstva za Trebevićku žičaru.

Ovo je rečeno na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić, ministar prometa Sarajevske županije Mujo Fišo i ovlašteni predstavnik donatora Armin Rustanbegović informirali o dosadašnjim poduzetim aktivnostima, preprekama koje su nastale, te daljim koracima u rješenju problema.

S obzirom na to da je Grad Sarajevo lider revitalizacije Sarajevske žičare, bez suradnje Vlade županije Sarajevo, Općine Stari Grad, kao i donatora, Komšić je kazao da ne bi mogli ništa uraditi.

Međutim, dodao je, nakon što su se pojavili imovinskopravni problemi, „u ovoj fazi mi ne možemo ništa uraditi dok Vlada SŽ-a kao vlasnik žičare, a GRAS-kao korisnik ne riješe imovinskopravni problem“.

Iako suradnja postoji, jer je Vlada ove županije osnivač GRAS-a, iz ranijeg saziva Vlade su problemi preneseni i na aktualnu Vladu, a koja, kako je obećano, već ima model rješenja problema.

Puno je truda, rada, ali i sredstava uloženo do sada u revitalizaciju žičare, stoga je Rustanbegović bio konkretniji kada je upozorio na hitno rješenje problema, koji još čekaju, jer, u protivnom „donator će sredstva povući do kraja godine“.

Za donatora je partner isključivo Grad Sarajevo i nositelj je svih aktivnosti procesa revitalizacije Trebevićke žičare.

''Pod hitno je potrebno riješiti imovinskopravni odnos brdsko-dolinske stanice a koje se nalaze na zemljištu koje je u vlasništvu GRAS-a, GRAS je u vlasništvu Sarajevske županije, a Grad Sarajevo je nositelj projekta. Dakle, ove tri institucije moraju pronaći rješenje'', istaknuo je Rustanbegović.

Dodao je da je drugo otvoreno pitanje, način osiguravanja novčanih sredstava, a koja se mogu dobiti iz proračuna, putem kreditiranja ili od potencijalnih privatnih ulagača.

''Treće je način upravljanja budućom žičarom, postrojenje koje će biti u funkciji do kraja iduće godine, nadamo se, a to će biti direktno vezano s načinom financiranja'', kazao je.

Naglasio je hitnost donošenja konačnih odluka i da je rok za završetak pojedinih radova, odnosno, rok do kada su novčana sredstva operativna prosinac ove godine, „a do prosinca se još puno toga treba završiti, znači u pitanju su tjedni, a ne mjeseci“.

Ministar Fišo je podsjetio da je Vlada SŽ-apodržala projekt od samoga početka, iako nemaju odluku, istaknuo je da već postoji model rješenja problema.

Projekt „Revitalizacije Trebevićke žičare“ je od javnog interesa. Ukupna vrijednost projekta je 12 milijuna KM, a od tog iznosa je sedam milijuna KM privatna donacija Edmonda Ofermana iz Švicarske.

Kopirati
Drag cursor here to close