Dodjela priznanja

Nagrađen najbolji med iz Hercegovine

Gospodarstvo / Flash | 02. 12. 2015. u 16:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjelom diploma i priznanja u srijedu je u Mostaru završena manifestacija ''Dani hercegovačkog meda'' koju su prvi put organizirali Udruga pčelara Matica-Mostar i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Senzoričko ocjenjivanje meda uradilo je stručno povjerenstvo za ocjenjivanje u sastavu: doc.dr.sc.Jozo Bagarić, Boras Kvesić, Josipa Krezić, prof. dr. sc. Stanko Ivanković i Antun Bilić.

''Priznanja je puno, zato što je broj bodova visok. To znači da se radi o izuzetno kvalitetnom medu. Dodijeljeno je 19 zlatnih, 60 srebrenih i 20 brončanih diploma'', rekao je doc.dr.sc.Jozo Bagarić.

Zlatne diplome između ostalih dobili su i Boras Kvesić (med od tilovine), Antun i Tomislav Boras (medikovac), Slaven Radoš (medikovac), Ivan Landeka (medikovac), Ante Bilić (med od potočice), Sulejman Lapo (cvjetni med), Medicon d.o.o. (kestenov med), Vlado Zeljko (med od tilovine), OPG Rajič (bagremov med), Muhamed Lapo (medikovac), Toni Markić (cvjetni med).

Predsjednik Udruge pčelara "Matica" Boras Kvesić kaže kako će nagrađeni med imati prepoznatljivu oznaku.

''Imali smo 99 vrsta meda za ocjenjivanje i svi su bili vrhunske kvalitete. Većinom je med iz Hercegovine, ali imali smo meda iz cijele BiH, od Save do Neuma. Kroz ovo pokazujemo posebnost i kvalitetu našeg hercegovačkog meda'', rekao je Boras Kvesić.

Bagarić je rekao kako je med ove godine odličan i kako je laboratorij za med koji je otvoren u srpnju na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu ključan za provjeru njegove kvalitete.

Zbog ovog laboratorija koji je osposobljen za kemijske i peludne analize proizvođači meda mogu u Mostaru provjeriti kvalitetu svojih proizvoda.

''Med je ove godine odličan. Svaka godina je različita. Ove godine nismo imali vrijeska, kao prošle godine, a nažalost nismo ni imali kadulje. Laboratorijske analize trebaju dati odgovor da se vidi što je s pašama na području Hercegovine'', dodao je Bagarić.

Na završnoj ceremoniji predavanje na temu ''Med raznobojna paleta mirisa i okusa'' održao je profesor s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close