Odluka Vlade FBiH

Nabava plina po cijeni skupljoj za 21,7 posto

Vlada FBiH je u četvrtak donijela odluku o povećanju cijene prirodnog plina.
Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2022. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić obratio se u četvrtak na pres konferenciji gdje je objavio odluku Vlade FBiH da odobri nabavku prirodnog plina po cijeni skupljoj za 21,7 posto.

Povodom povećanja cijena gasa od 21,7 posto za Bosnu i Hercegovinu, a na prethodni zahtjev Energoinvesta, Vlada FBiH je u četvrtak donijela odluku o povećanju cijene prirodnog plina.

''Tome je prethodila i suglasnost Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prema Federalnom ministarstvu trgovine koji je i službeni oglašivač ove odluke. Došlo je do povećanja cijene od strane Gazproma prema Energoinvestu kao jedinom snabdjevaču u Federaciji'', priopćio je Džindić na konferenciji za medije.

Medijima se obratila i direktorica poduzeća "Energoinvest" Bisera Hadžialjević koja kaže kako je povećanje cijene plina očekivano, s obzirom na sva ostala povećanja koja su se dogodila.

Vlada FBIH u četvrtak je usvojila i dva planska dokumenta za budući period od tri godine godine. Jedan je ekonomska politika, a drugi program ekonomskih reformi.

Pomoćnik direktora Federalnog zavoda za programiranje razvoja Nijaz Avdukić rekao je da su ovo dva značajna dokumenta koja će pomoći ekonomskom razvoju.

''Ova dva dokumenta su slična i povezana. Temelj strategije razvoja Federacije usvojen je prije dva dana u Domu naroda. To znači da FBiH od prije dva dana ima dva značajna razvojna dokumenta koji će poslužiti kao osnova za izradu i jačanje ekonomske politike'', rekao je Avdukić.

Program ekonomskih reformi se odnosi na efikasno upravljanje financijama, investicijama, podršci mladima, mikro i srednjim poduzećima, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close