SAD

Na Wall Streetu oprez uoči izvješća o zapošljavanju

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju u prosjeku da je u studenome broj zaposlenih povećan za 200.000, nakon što je mjesec dana prije bilo zaposleno oko 260.000 ljudi.
Gospodarstvo / Flash | 02. 12. 2022. u 07:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks pali, nakon snažnog skoka dan prije, jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo osjetno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones skliznuo je 0,56 posto, na 34.396 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,08 posto, na 4.076 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,13 posto, na 11.482 boda.

Nakon što su dan prije indeksi snažno porasli, jučer se tržište smirilo, prenosi Hina.

Nakon poruke predsjednika Feda Jeromea Powella da bi već od prosinca središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, većina analitičara očekuje da će Fed ovoga mjeseca povećati kamate za 'samo' 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

 Restriktivna politika

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, no održavat će restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji.

Ostaju otvorena ključna pitanja - do koje će razine Fed povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

A da Fed može usporiti tempo povećanja kamata pokazali su i jučer objavljeni podaci.

U SAD-u je u studenome industrijska proizvodnja pala po prvi put nakon dvije i pol godine jer je veća cijena zaduživanja pritisnula potražnju za robama, dok je indeks troškova za osobnu potrošnju pokazao da inflacijski pritisci pomalo popuštaju.

„U normalnim danima ovi bi podaci pozitivno utjecali na tržište, no nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, ti podaci nisu dovoljno dobri da bi dodatno potaknuli tržište”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Broj zaposlenih povećan za 200.000

U petak će, pak, u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju u prosjeku da je u studenome broj zaposlenih povećan za 200.000, nakon što je mjesec dana prije bilo zaposleno oko 260.000 ljudi.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 7.558 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,65 posto, na 14.490 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 6.753 boda.

Kopirati
Drag cursor here to close