Svečana večera

Na “Večeri s gospodarstvenicima” pobratimili se Široki Brijeg i Žepče

Na “Večeri s gospodarstvenicima“ potpisana je povelja o suradnji i prijateljstvu između Grada Širokog Brijega i Općine Žepče
Gospodarstvo / Flash | 25. 02. 2019. u 20:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak, 25. veljače 2019. godine, u hotelu „Park“ u Širokom Brijegu održan je tradicionalni susret „Večer s gospodarstvenicima“.

Središnja tema ovogodišnjeg Susreta bila je potpisivanje Svečane povelje o suradnji i prijateljstvu između Općine Žepče i Grada Širokog Brijega. Cilj povelje je ostvarivanje zajedničkih interesa i promicanje suradnje na svim poljima, s naglaskom:
• Suradnja na području gospodarstva;
• Suradnja na području kulture koja uključuje međusobnu suradnju između kulturnih ustanova i udruga, a u cilju upoznavanja kulture, povijesti i tradicije;
• Suradnja i unaprjeđenje sportskih veza;
• Suradnja i unaprjeđenje lokalne samouprave.

Povelju su potpisali gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i načelnik Općine Žepče Mato Zovko.

Na večeri su bili prisutni politički, kulturni i društveni djelatnici kao i gospodarstvenici Širokog Brijega i Žepča.

Foto: Bljesak.info / Večer s gospodarstvenicima u Širokom Brijegu

Ujedno je to bila i prigoda za upoznavanje gospodarstvenika sa stanjem gospodarstva u Širokom Brijegu i njegovim perspektivama, kao i aktualno stanje i perspektive gospodarstva Općine Žepče.

Prezentirano je i gospodarsko stanje Općine Žepče. Prema FZS Općina Žepče broji malo više od 30 000 stanovnika. Broj zaposlenih prema podacima za 2018. godinu iznosi 7500, a na području Žepča posluje 545 gospodarskih subjekata. Vrijednost izvoza u 2018. godini iznosi nešto više od 80 milijuna KM. Prosječna bruto plaća prema FZS je 890 KM.

Foto: Bljesak.info / Miro Kraljević i Mato Zovko

Važno je istaknuti kako gospodarski pokazatelji, poput broja gospodarskih subjekata, izvoza, broja zaposlenih, građevinskih radova posljednjih godina bilježe uzlaznu putanju. Gospodarstvo je izvozno orijentirano, a budućnost i razvoj vide u metaloprerađivačkom, drvnom i tekstilnom sektoru. Perspektivu vide i u geostrateškom položaju, poslovnim zonama i najplodnijim poljima u dolini rijeke Bosne.

U Širokom Brijegu je, prema aktualnim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u 2017. godini bilo aktivnih 409 pravnih osoba koji imaju registrirano sjedište u Širokom Brijegu, 294 poslovne jedinice u sastavu pravnih osoba i 489 fizičkih osoba-obrtnika. Ovi podaci pokazuju da broj poslovnih subjekata u odnosu na prethodne godine polako raste.

Foto: Bljesak.info / Miro Kraljević

Kada analiziramo strukturu pravnih osoba u Širokom Brijegu prema djelatnostima, možemo vidjeti da je i dalje najveći broj poduzeća u sektoru trgovine (39 %) i prerađivačke industrije 24%.

Struktura fizičkih osoba-obrtnika je nešto drugačija i najviše je poslovnih subjekata iz sektora ugostiteljstva i hotelijerstva (30%), trgovina (27%) i prerađivačke djelatnosti (10%).

Od aktivnih poduzeća u Širokom Brijegu 58 % ih ima do 5 zaposlenih, 36% poduzeća ima između 5 i 50 zaposlenih (mala poduzeća), a tek 5% poduzeća ima od 50 do 250 uposlenika (srednje velika poduzeća), i samo 1% koji imaju preko 250 zaposlenih (velika poduzeća).

Visina prosječne neto plaće u Širokom Brijegu bila je u proteklom višegodišnjem razdoblju najmanja u odnosu na druge općine u Zapadnohercegovačkoj županiji, ali i u odnosu na Federaciju BiH. To se polako mijenja i u tri zadnje godine neto plaće imanju trend laganog porasta.

S druge strane broj zaposlenih u Širokom Brijegu je daleko najveći (i u odnosu na prijeratno i u odnosu na poratno razdoblje) i zadnjih desetak godina bilježi stalan porast tako da je taj broj u 2017. godini prosječno iznosio 7327 zaposlenih. Službenih statističkih podataka za 2018. godinu još nemamo, a neslužbeno možemo potvrditi da je taj broj u blagom porastu. To je 40% od svih zaposlenih u Županiji Zapadnohercegovačkoj s tim da u Širokom Brijegu 2017. godine živi 31 % stanovništva (28920) od ukupnog broja u stanovnika Županiji ZH (93696).

Kopirati
Drag cursor here to close