Uspjeh zajamčen

Na području Kupresa nikla prva plantaža bijelog luka

Gospodarstvo / Flash | 22. 08. 2016. u 21:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svakim danom čitamo o smilju i izvrsnoj prilici za zaradu, međutim plantaže ove vrste viđamo samo na prostoru Hercegovine.

Kupres zbog svoje nadmorske visine i klime ne pruža uvjete za uzgoj smilja, no ako ne može smilje može bijeli luk, unatoč tome što je kod nas običaj reći da ništa ne može uspjeti, poručuju iz Kupresa.

Svijetli primjer nam dolazi iz sela Olovo, tik uz prometnicu Kupres – Šipovo, gdje je u jesen prošle godine zasađena je prva plantaža bijelog luka u Kupresu na ukupnoj površini od 5.000 metara četvornih.

U ovu ''avanturu'' uputio se poduzetnik Boris Babić porijeklom iz Kupresa, a kako sam kaže, ''želi dokazati da se može kad se hoće''.

Plod rada i prva zarada došli su prije pet dana dana. Luka preko glave i to vrhunske kvalitete, omjer uloženog i zarađenog je jedan naprema osam, a što se tiče tržišta i otkupa neće biti problema, jer potražnja za bijelim lukom svakim danom raste, a samim time i cijena. Već za iduću godinu Babić najavljuje proširenje plantaže za čak osam puta!

Vjerujemo kako će i drugi, poučeni ovim primjerom, krenuti u uzgoj bijelog luka na području Kupresa, tako da bi uz malo poticaja i dobre volje uskoro na Kupreškom polju mogli vidjeti velike plantaže luka, jer je, kako se vidi na primjeru Borisa Babića, uspjeh zajamčen.

Kopirati
Drag cursor here to close