Tržište BiH

Na listi rizičnih proizvoda najčešće igračke

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH su precizirali da je riječ o 14 modela igračaka, te devet modela proizvoda za djecu.
Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2023. u 06:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tržištu BiH je ove godine pronađeno 46 modela nesigurnih proizvoda koji su predstavljali ozbiljan rizik za potrošače, a ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da su mahom u pitanju artikli koje koriste mališani.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH su precizirali da je riječ o 14 modela igračaka, te devet modela proizvoda za djecu.

Na popisu rizičnih našlo se i po sedam modela električne opreme, te proizvoda za sport i rekreaciju itd.

"Analizom rezultata proaktivnog i reaktivnog nadzora nad tržištem iz 2023. godine ustanovljeno je da najviše nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom za potrošače vodi porijeklo iz Kine (78 posto)", naveli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, te dodali da su na ovom popisu i Turska, Italija, Japan, Srbija i Etiopija.

Ovi rezultati, kako dodaju, potvrđuju trend iz prethodnih godina, pri čemu je, kako ističu, vidljivo da roba kineske proizvodnje čini značajan udio opasnih proizvoda. Kod proizvoda u proaktivnom i reaktivnom nadzoru identificirani su brojni rizici, kao što su rizik od povreda (22), kemijski rizik (devet), rizik od gušenja (sedam), rizik od strujnog udara i požara (četiri), te rizik od požara i opekotina (tri), prenose Nezavisne novine.

Nadležne inspekcije entiteta i Brčko distrikta su, kako dodaju, u okviru proaktivnog nadzora, provele inspekcijski nadzor nad poslovnim subjektima, koji je obuhvaćao administrativnu provjeru dokumentacije, vizualnu provjeru i uzorkovanje proizvoda za laboratorijska ispitivanja, poduzimanje mjera za neusklađene proizvode itd.

"Tijekom aktivnosti proaktivnog nadzora nad tržištem realizirano je 147 inspekcijskih kontrola, u okviru kojih je administrativno, vizualno i laboratorijski kontrolirano 128 različitih modela proizvoda, od čega 67 modela (52 posto) nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve", naveli su iz Agencije.

Kako dodaju, s tržišta su povučena 2.102 komada nesigurnih proizvoda, od čega je uništeno 1.829, s tim što ovi rezultati nisu konačni.

Banjalučanka, majka dvoje djece, kaže da pri svakoj kupovini pazi šta će pazariti.

"Vjerujte, ponekad je i golim okom moguće shvatiti da je neka igračka opasna, odnosno da se dijelovi lako mogu otkinuti i dijete ih može progutati. Kako su takvi proizvodi uopče završili na policama trgovina, to mene zanima", priča za "Nezavisne novine" ova Banjalučanka.

S druge strane, u nacrtu izvještaja o radu Agencije za nadzor nad tržištem BiH za 2023. godinu istaknuto je da, u skladu sa Zakonom o nadzoru nad tržištem u BiH, sistem nadzora čine Agencija i inspekcijski i drugi organi uprave entiteta i Brčko distrikta.

"Oni, u skladu sa svojim nadležnostima, nadziru usklađenost neprehrambenih proizvoda stavljenih na tržište sa propisanim sigurnosnim zahtjevima", ističe se u nacrtu.

Kopirati
Drag cursor here to close