Inspekcija

Na graničnim prijelazima nije otkriven sjemenski krompir s 'fusariumom'

Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2017. u 12:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove potvrđeno je Feni da na graničnim prijelazima u FBiH nisu otkrivene pošiljke sjemenskog krumpira u kojem je prisutan štetni organizam "fusarium".

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u ovom tjednu je zabranila uvoz i naložila povrat pošiljatelju još šest pošiljki sjemenskog krumpira, u količini oko 77 tona, porijeklom iz Danske, Luksemburga, Nizozemske i Njemačke, jer je utvrđena prisutnost reguliranog štetnog organizma "fusarium sp.".

U tijeku redovnog fitosanitarnog pregleda pošiljki bilja pri uvozu, izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krumpira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršio Poljoprivredni institut RS-a.

Inspektorat RS-a obavijestio je Federalnu upravu za inspekcijske poslove o tome, te zbog sumnje u prisutnost reguliranog štetnog organizma "fusarium", Federalna uprava na svih šest graničnih prijelaza u FBiH vrši pojačane inspekcijske nadzore nad pošiljkama bilja pri uvozu.

Fitosanitarni inspektori vrše pojačanu kontrolu uvoza svih pošiljki, a posebno sjemena i sadnog materijala, pa samim tim i sjemenskog krumpira.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da je od siječnja do ožujka 2017., preko graničnih prijelaza u FBiH uvezeno 30 pošiljki sjemenskog krumpira iz Belgije i Nizozemske. Pošiljke su uzorkovane, a svi analizirani uzorci su negativni, odnosno analizama nije utvrđeno prisutnost štetnih organizama.

Napominju da uvoza sorte "kennebeck", u kojoj je Poljoprivredni institut RS-a utvrdio prisutnost štetnog organizma "fusarium sp.", nije bilo u navedenim pošiljkama do početka ožujka, te da su u ovom mjesecu iz Nizozemske uvezene dvije pošiljke spomenute sorte, koje ostaju pod carinskim nadzorom do dobivanja rezultata analize uzoraka.

Kopirati
Drag cursor here to close