Stranci u BiH

Na adresi registriranog hotela prijavljeno oko 15 fiktivnih firmi; Očekuje se 20.000 Kuvajćana u BiH

Gospodarstvo / Flash | 07. 09. 2014. u 09:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine u proteklim mjesecima je radila, a i dalje vrši provjere firmi, koje su osnivali vlasnici da bi osigurali osnovu za boravak u BiH. Putem fiktivnih firmi na određeni način stiču se, kaže direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić, preduvjeti za ostvarivanje drugih prava, koje ne bi mogli ostvarivati kao fizičke osobe, koje dođu u BiH.

"Imamo prilično liberalan i jednostavan način što se tiče formiranja stranih firmi pri čemu je dovoljan osnivački ulog od samo 2.000 KM. To nije problem onima koji žele da u BiH steknu određena prava. Oni putem registracije kompanija kupuju i uknjižavaju imovinu, dok se u stvarnosti vidi da te firme ne rade svoj posao i da za godinu dana nemaju nikakve transakcije, što govori da je riječ o fiktivnim firmama", kazao je Mektić.

Takvih firmi, dodao je, ima više stotina u BiH, od kojih su mnoge registrirane na nepostojećim adresama kao naprimjer 'Magistralni put bb'. "Na jednoj adresi na kojoj postoji hotel ima 10 -15 registriranih firmi, koje su zloupotrebljavale sve što se zloupotrijebiti može", ističe Mektić.

"Događa se da deset osoba dadne po 200 KM i na taj način dođu do 2.000 KM, te formiraju zajedničku kompaniju. Zatim se utvrdi da ta firma nikada ništa nije radila, dok se na drugoj strani vidi da su ti ljudi u BiH kupili nekretnine", objašnjava.

Na području BiH u prvoj polovini 2014. godine je izvršeno 218.333 prijava/odjava boravišta stranih državljana, što je uvećanje od 50 posto u odnosu na isto izvještajno razdoblje 2013. godine, kada je izvršeno 145.991 prijava/odjava boravišta ili uvećanje od 84 posto u odnosu na isto izvještajno razdoblje 2012., kada je izvršeno 118.378 prijava/odjava boravišta stranih državljana.

"Prije dvije godine državljana Kuvajta koji uživaju bezvizni režim pri ulasku i boravku do 90 dana u BiH bilo je oko 1.000, prošle godine oko 8.000, a ove godine se procjenjuje da će broj Kuvajćana koji će boraviti u BiH do kraja godine biti oko 20.000", istaknuo je direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Odgovarajući na pitanje koliki je broj ovogodišnjih stranih državljana kojima je gostoprimstvo u BiH otkazano, kazao je da je u prvih šest mjeseci 2014. Služba otkazala gostoprimstvo u BiH za 502 strana državljanina, od čega ih je s bh. teritorije protjerano njih 166.

Također, rješavajući po zahtjevima za odobrenje - produženje privremenog boravka u prvih šest mjeseci privremeni boravak odobren je u 2.105 slučaja i produžen u 2.385, što iznosi 4.490 odobrena - produžena privremena boravka, a što je uvećanje od 28,83 posto u odnosu na prvu polovinu 2013., kada su odobrena 3.485 privremena boravka.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u prvih šest mjeseci 2014. Službi radi davanja suglasnosti uz potrebnu dokumentaciju dostavilo, kaže Mektić, 555 zahtjeva za izdavanje viza tipa D koje su zaprimila DKP-a BiH u svijetu. To je uvećanje od 104,80 posto u odnosu na isto izvještajno razdoblje 2013., kada je dostavljen 271 zahtjev.

"Razlog uvećanja dostavljenih suglasnosti za izdavanje vize tipa D u odnosu na prvih šest mjeseci 2013. jeste dolazak državljana Kine radi izgradnje Termoelektrane Stanari, te dolazak državljana Ruske Federacije radi izvođenja radova po ugovoru o dugoročnoj poslovnoj i tehničkoj suradnji od značaja za BiH", navodi Mektić.

Koliko strani državljani koji studiraju u BiH olako shvataju obavezu reguliranja svog statusa u BiH govori činjenica da će Služba za poslove sa strancima BiH od listopada početi poduzimanje strožijih mjera u skladu sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca.

"To podrazumijeva da će strani studenti, koji nisu regulirali status u BiH, dobiti mjeru otkaza", rekao je u intervjuu za Agenciju Fena direktor Službe za poslove sa strancima. Ova služba predložit će izmjene i dopune Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu u smislu da se uvrsti odredba kojom bi se uvelo pravilo da student ne može upisati akademsku godinu ako nije prethodno regulirao boravak.

Kopirati
Drag cursor here to close