Uprava ne može niže pasti

Mostarsko smeće: Odgovor grada je čista ljigava laž

''Čitava komunalna djelatnost je protuzakonita, a ovakva reakcija nakon svega što tražimo, da objavljuju članke kako imaju sve dokumente i rade po zakonu, je čista ljigava laž'', rekao je Marin Bago.
Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2018. u 14:50 Bljesak.info | A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradska uprava ne može više pasti od ovog stanja koje imamo sada'', rekao je Marin Bago iz Udruge Futura, članice Mreže Naše društvo, koja je najavila podizanje tužbi protiv odgovornih za trošenje proračunskog novca za komunalije.

''Iz Gradske uprave kao što vidimo, kažu da se ponašaju sukladno zakonu. Međutim poslije ovoliko mjeseci koliko tražimo da nam dostave sve dokumente, za koje kažu da ih imaju, oni ih ne dostavljaju niti, dostavljaju račune o utrošku. Čitava komunalna djelatnost je protuzakonita, a ovakva reakcija nakon svega što tražimo, da objavljuju članke kako imaju sve dokumente i rade po zakonu, je čista ljigava laž'', rekao je Bago za Bljesak.info komentirajući današnje priopćenje iz Gradske uprave.

Bago je dodao da Gradska uprava ni dan danas nema plana zajedničke o komunalne potrošnje (ZKP), kao ni katastra zelenih površina, ni operativnih i dinamičkih planova, niti žele dati građanima na uvid na što troše novac.

Pročitajte još


''Povrh svega građane okrivljuju za stanje u gradu. Ovo je ljigavo da ljigavije ne može biti. Mi pokrećemo proces, pa će gospoda imati na sudu priliku objasniti tko i što od njih radi. U ponedjeljak ističe deset dana i tada pokrećemo tužbu, kao što smo i najavili'', rekao je Bago.

Podsjetio je da Futura godinu dana traži da im iz Grada pošalju ZKP i katastar zelenih površina, no od Gradske uprave ih nikada nisu dobili.

''Oni objave nekad neke dokumente koje samo tako nazovu i uvijek ih donesu na kraju godine kada su sva sredstva  potrošena. Plan zajedničke komunalne potrošnje znači detaljan plan što se radi kako, kada i na koji način. I oni bez toga potroše novac da bi kasnije objavili tabele koliko je potrošeno na zelene površine, na asfalt, na čišćenje grada… U tim tabelama se ne pokazuje gdje kako i na koji način. Sve što govore i okrivljivanje građana je jadno i ljigavo'', rekao je Bago, još jednom zapitkujući zašto Gradska Uprava ne dostavi sve te dokumente na uvid, ako ih ima.

''Grad to sve treba dostaviti, jer ZKP plan mora sadržavati detalje što i kako se čisti, kojom dinamikom, jer kada se ima plan onda se zna koliko šta košta i tek onda se može dati nalog komunalnom poduzeću da radi. Nema pana dogovori se rade u tajnosti, pare se troše u tajnosti i ne žele nam dati račune na što troše pare, niti planove po kojima rade'', rekao je Bago, koji pouzdano kaže kako Mostar nema plana ZKP-a, nema katastra zelenih površina, i kako Mostar krije račune o uplatama.

''Ako tvrde da sve to imaju zbog čega nam ne daju'', još jednom je upitao Bago, objašnjavajući kako će dignuti tužbu na osnovu Zakona o pristupu informacijama, preko kojeg su, kako je objasnio, došli do podataka da nemaju tražene dokumente koje zakon podrazumijeva, a to povlači niz kaznenih djela.

Kopirati
Drag cursor here to close