Mostarski sajam

Izraelci u Mostar šalju predstavnike najinovativnijih i najsuvremenijih kompanija

Predstavnik države Izrael prepričao je okupljenim novinarima što će se to naći u paviljonu Države Izrael.
Gospodarstvo / Flash | 24. 04. 2023. u 13:15 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Država Izrael je ponosna što nosi titulu službene zemlje partnera Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1997. godine vanjsko-trgovinska razmjena između Izraela i BiH je u stalnom porastu", kazao je predstavnik države Izrael te savjetnik u Veleposlanstvu Izraela u BiH Ernest Grin.

Naime, obratio se on medijima na službenoj konferenciji za medije Međunarodnog sajma gospodarstva koja je u ponedjeljak održana u Mostaru. Podsjetimo, Međunarodni sajam gospodarstva 24. put otvara od 2. i traje do 6. svibnja.

Zahvala Kabiriju 

Kako je istaknuo, izvoz iz BiH u Izrael porastao je sa nešto više od milijun dolara tijekom '90-tih godina na preko 20 milijuna dolara u 2021. godini.

"Izvoz iz Izraela u BiH, koji praktično i nije postojao tijekom '90-tih godina, iznosio je 7,5 milijuna dolara u 2021. godini. Međutim, ovaj rast je samo mali dio velikog potencijala za ekonomsku, tehnološku i kulturološku suradnju između dvije zemlje. Ovaj veliki potencijal koji zastupa i promovira Gospodarska komora države Izrael u BiH i njezin predsjednik Amir Gross Kabiri je ono što je u osnovi snažne opredijeljenosti izraelskog Ministarstva vanjskih poslova u nastojanju da podrži i preuzme aktivnu ulogu u ovogodišnjem mostarskom međunarodnom Sajmu gospodarstva", naglasio je Grin.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Predstavnik države Izrael te savjetnik u Veleposlanstvu Izraela u BiH Ernest Grin

Predstavnik države Izrael prepričao je okupljenim novinarima i što će se to naći u paviljonu Države Izrael.

Naglasio je kako će izraelski paviljon predstaviti neke od najinovativnijih i najsuvremenijih kompanija te industrija u Izraelu uključujući izraelsku visokopozicioniranu tvrtku Aerospace Industries koja je iskusni globalni lider u obrambenim zrakoplovnim kibernetičkim i drugim sektorima.

Najavio je i dolazak kompanije specijalizirane za cyber sigurnost i biomedicinu te kompaniju specijaliziranu za napredne tehnologije i elektroniku uključujući senzore, komunikacijske sustave i još mnogo toga.

"Sigurni smo da će mostarski Međunarodni sajam gospodarstva označiti početak nove ere ekonomske suradnje između dvije zemlje te da će pozitivni rezultati biti vidljiviji uskoro", istaknuo je.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Predstavnik države Izrael te savjetnik u Veleposlanstvu Izraela u BiH Ernest Grin

"BiH ima štošta za naučiti" 

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić koji je naglasio kako su izrazito ponosni na to što su dobili za partnera Državu Izrael.

"Mogu konstatirati da robna razmjena između Izraela i BiH nije na zadovoljavajućem nivou. Mi možemo puno bolje i nadam se da poslije ovog sajma ćemo imati platformu i predispozicije da napravimo jako kvalitetnu suradnju između Države Izrael i BiH", kazao je Šantić te nastavio:

"Mi smo s Gospodarskom komorom Države Izrael u BiH već dva mjeseca u intenzivnom kontaktu i potpisat ćemo jedan okvirni sporazum o suradnji i tako ćemo i tu biti jedna baza i platforma za daljnju suradnji našeg gospodarstva s gospodarstvenicima iz Države Izrael".

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić

Predsjednik Gospodarske komore FBiH naveo je kako BiH ima štošta za naučiti od Države Izrael i njezinih gospodarstvenika.

"U prvom redu to je poslovna kultura, mentalitet tih gospodarstvenika koji se u prvom redu temelji na umreženosti. To je snaga gospodarstva Države Izrael, snaga je dalje u kreativnosti i inovacijama. To je kako male države mogu biti konkurentne na velikom globalnom tržištu. To je pokazala Država Izrael i nadam se da ćemo i mi dio toga u idućem periodu naučiti", naglasio je.

Govoreći o tvrtkama koje će Država Izrael predstaviti na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru naglasio je kako su to niše u kojima Izrael izrazito napreduje te naglasio kako i BiH ima kadrove na sveučilištima koji bi se u tim kadrovima mogli ostvariti.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Konferencija za medije uoči početka Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru 

Najuspješniji ikad? 

Okupljenim novinarima obratila se i direktorica Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru Dalfina Bošnjak. Ponovila je kako se Međunarodni sajam gospodarstva 24. put otvara od 2. i traje do 6. svibnja.

"Ove godine, kao što smo bezbroj puta kazali, partner je Država Izrael, moram reći nama na mostarskom sajmu kao organizatorima, izuzetna čast. Iz razloga što nemamo baš razvijeno neku međutrgovinsku razmjenu i nadam se da će u budućnosti biti puno bolje i puno više", naglasila je Bošnjak te nastavila:

"Raspolažemo sa 30.000 metara četvornih prostora, na našem lokalitetu možemo imati oko 750 do 800 izlagača iz 30-ak zemalja. Akreditirano je preko 300 medijskih kuća i novinskih agencija".

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Direktorica Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru Dalfina Bošnjak

Dugogodišnja direktorica Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru istaknula je kako sajam iz godine u godinu ide samo uzlaznom putanjom.

"Na desetine ugovora se sklopi kroz vrijeme trajanja sajma, a statistika kaže da na 10 KM koje se zarade na sajmu 9 KM ide tom gradu, a 1 KM ostaje sajmu. To je, kako kažemo razvoj gospodarstva i značaj ne samo u Mostaru i Hercegovini nego i cijeloj BiH. Kao što smo rekli idemo nekom uzlaznom putanjom, međutim imali smo svoje i teške trenutke. Evo za 20 godina imali smo od 2008. do 2011. godine veliku ekonomsku krizu koja se iz cijelog svijeta prelila i na BiH, odnosno na mostarski sajam. Mnoge su tvrtke su bile na granici preživljavanja, a neke svoja poslovanja i ugasile tako da je i nama bilo teško raditi sa takvom situacijom te je i sajam bio na granici rentabilnosti, ali smo ga održali zahvaljujući predanom radu, trudu i timu koji radi na mostarskom sajmu" , navela je Bošnjak te istaknula kako je se druga teška situacija dogodila s korona-krizom.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Konferencija za medije uoči početka Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru 

Bošnjak je navela kako je organiziranje sajma u 2022. godini bila najbolja odluka, a da će Međunarodni sajam gospodarstva u 2023. godini biti najuspješniji ikad.

"Prije samo mjesec dana mi smo sa svojim prostornim kapacitetima već bili popunjeni što nije bio slučaj do sada", zaključila je Bošnjak. 

Kopirati
Drag cursor here to close