Nitko ništa

Mostarski ekolozi: Nestala je rijeka preko papira

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2017. u 10:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološka udruga EKO Jasenica oštro se protivi destrukciji i općem uništavanju rijeke Jasenice od strane JP EP HZHB Mostar i HE Mostarsko Blato.

Osciliranja u vodotoku Jasenice, posebno dio vodotoka ispod postrojenja HE Mostarsko blato, takvih su razmjera da prijete uništenju cjelokupne flore i faune, navodi ovo ekološko udruženje.

''Crne slutnje članova EKO Jasenica doživljavaju najgore uprizorenje ovog proljeća gdje smo svjedoci da imamo rijeku ponornicu ili što reče jedan naš član par-nepar rijeku. U režimu rada HE Mostarsko Blato imamo izniman vodostaj i rijeka teče punim koritom. Međutim kad turbine stanu imamo praktički suho korito jer se ne poštuje ekološki minimum protoka. Ekološki minimum je protok koritom rijeke koji osigurava opstanak flore i faune u rijeci'', navode ekolozi.

Dodaju kako su planiranjem i gradnjom HE Mostarsko Blato imali čvrsta obećanja nadležnih i investitora da će korito rijeke biti čak kraće vrijeme suho jer će se iz akumulacija puštati dovoljno vode za biološki minimum.

''Međutim, danas imamo stanje da je korito praktički bilo suho već u mjesecu travnju što nikad nije zabilježeno. S takvim ponašanjem šteta na ribljim fondu i cjelokupnoj flori i fauni je nemjerljiva te ravna ekološkoj katastrofi. Pozivamo nadležna inspekcijska tijela te ribolovna udruženja na žurnu reakciju i promptno reagiranje da se zaustavi ovakvo neodgovorno ponašanje te vidi usklađenost rada HE Mostarsko Blato s uvjetima iz okolišne dozvole'', navodi udruga EKO Jasenica.

Podsjećamo, Udruga je na portalu Bljesak.info na problem s vodostajem rijeke upozoravala još u veljači kada smo pokušali dobiti odgovor iz Elektroprivrede HZHB. Taj odgovor i mi i javnost još uvijek čekamo.

Kopirati
Drag cursor here to close