rezovi

Mostarska dvorana sa 6.500 sjedećih mjesta spast će na njih 2.000?!

Gospodarstvo / Flash | 24. 04. 2017. u 13:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S prvotno planiranih 6.500 sjedećih mjesta, mostarska sportska dvorana ''spast će'' na njih 2.000.

Naime, u dokumentu Strategija razvoja HNŽ-a 2017. – 2020. godine navodi se kako je među prioritetnim projektima i izgradnja športske dvorane u Mostaru, ali i da će ''do 2020. godine izgraditi športsku dvoranu kapaciteta 2000 mjesta''.

Poznato je da se sportska dvorana počela graditi još 80-godina prošlog stoljeća te da se od tada nije napravilo mnogo. Novac se izdvajao, ali u posljednje vrijeme odobravano je samo onoliko koliko je bilo dovoljno za održavanje gradilišta.

Primjerice, Vlada Federacije BiH je u travnju 2008. godine za izgradnju sportske dvorane u Mostaru odobrila 2.700.000 KM dok je ove Grad Mostar iz proračuna izdvojio 300 tisuća KM.

U projektu je opisano kako će sportsko-poslovni centar, s kapacitetom od 6.500 sjedećih mjesta, biti mjesto za održavanje košarkaških, rukometnih, malonogometnih te odbojkaških utakmica.

Sportska Dvorana Mostar / Sport Hall

Project Sportska dvorana Mostar Estimated Project Cost Ca. 42 mil. BAM U okviru sportske dvorane površine 30.000 kvadratnih metara trebala bi se izgraditi i podzemna garaža, koja bi, prema projektnoj dokumentaciji, trebala imati 700 parking mjesta, što je jako bitno za Mostar, kojem nedostaje parking mjesta.

Osim sportskih aktivnosti, bilo je predviđeno da u kompleksu mjesto nađu i kulturne, poslovne i druge društvene aktivnosti poput prodavaonica, restorana i kafića, fitnesa, saune, diskoteka i garaža za automobile.

''Struktura građevine je fleksibilna i prilagodljiva. Dizajn ima niz zelenih inženjerskih značajki koje omogućuju smanjenje potrošnje energije i minimalne zahtjeve za održavanjem tijekom životnog vijeka zgrade'', navedeno je u početnom projektu.

Nedavno je Filip Garmaz, član zlatne generacije rukometaša Veleža, u razgovoru za Faktor podsjetio kako je tijekom postavljanja kamena temeljca na Dan oslobođenja 1985. godine (op.a.), rečeno kako je ''želja da za februarsku svečanost 1987. godine odigramo prvu utakmicu u našoj dvorani''.

Inače, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je u siječnju ove godine rekao kako je pokrenuo inicijativu da Hercegovačko-neretvanska županija podnese zahtjev za kredit za sportsku dvoranu u iznosu od 25 milijuna KM.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg je pak rekao kako je riječ o vrlo povoljnim kreditnim sredstvima, s kamatnom stopom od pola posto.

''Takav kredit nijedna kreditna institucija u svijetu ne daje i bio bi grijeh i šteta propustiti tu mogućnost. Razvojna banka Vijeća Europe je spremna dati taj kredit a s obzirom da ne postoji Gradsko vijeće Mostara, Vlada i Županija imaju mogućnost da to preuzmu i budu jamac te da se na taj način premosti ta situacija'', dodao je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close