Rakija kao suvenir

Mostar: Umjesto kineskih suvenira kupite domaću rakiju

Gospodarstvo / Flash | 13. 03. 2017. u 12:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolaskom proljetnih dana u Mostaru će stići more turista. Svi oni prošetat će Starim gradom, fotografirati čuveni Stari most, a iz Mostara osim dojmova čini se neće ništa odnijeti.

Na najpopularnijoj stranici za turiste Tripadvisor većina turista se ne žali na trgovce koje smatraju pristojnim i nenametljivim, te ističu da poznaju engleski jezik.

Smatraju kako je dobro što mogu platiti u kunama i u eurima. Međutim, smeta im što Mostar nema karakteristični suvenir i što im se prodaju kineski suveniri.

Kineski suveniri

''Ništa jedinstveno, ali je zabavno vidjeti ono što ste kupili. Većina predmeta koje vidite izgleda masovno proizvedena'', iznijela je turistica svoj dojam na Tripadvisoru.

Također smeta im što su svi suveniri i sva ponuda previše podsjećaju na Istanbul.

''Nakon posjete Istanbulu njihove trgovine su mi ostavile bijedan dojam'', smatra jedan turist.

Turisti također ne vole ratne suvenire za koje smatraju da su nesigurni.

Umjesto suvenira kupite rakiju

U zatvorenim tržnim centrima im smeta što nije zabranjeno pušenje. Smatraju da je ponuda odjeće zadovoljavajuća, te da cijene nisu previsoke.

Jedna turistica je rekla kako su tržni centri puni muževa koji čekaju svoje žene.

Ipak pojedini turisti su se pohvalili da su odnijeli pokoju sitnicu  iz Mostara. Turisti su se u suvenirnicama odlučili kupovati vrećice lavade. Također, kupuju rijetke suvenire koji su unikatni i ručno izrađeni. Mnogi od njih savjetuju da umjesto 'kineskih suvenira' turisti odu na tržnicu i kupe domaću rakiju ili med.

Natječaj za izradu suvenira

No, dok Mostar ne bude imao svoj suvenir, za koji je gradonačelnik Ljubo Bešlić raspisao natječaj, turisti će se zadovoljiti skromnom ponudom.

Natječaj traje još mjesec dana, a u njemu je navedeno kako suvenir treba biti odraz tradicije i kulturno-povijesne baštine i da izražava autentične prirodne i turističke vrijednosti i atraktivnosti Grada Mostara:

Suvenir treba biti izrađen od materijala prema ideji autora, sa opisom izrade, veličine, boje i materijala od kojeg će se proizvoditi.

Za izradu se mogu koristiti samo stabilni i ekološki prihvatljivi materijali, npr. metal, keramika, kamen, terakota, drvo, staklo, papir i sl. Poželjno je da se za izradu suvenira koriste autohtoni materijali, tj. materijali koji su prepoznatljivi za Grad Mostar, i sl.

Radovi mogu biti u nekoj od sljedećih formi: tradicionalni suvenir (ručni radovi, ukrasni i uporabni predmeti od keramike, drveta, papira, tekstila, slame i sl., odjevni predmeti, vez, tkani predmeti, i sl.), urbani suvenir (razglednice, okviri za fotografije, privjesci, magneti, markeri za knjige, podmetači za čaše, i sl.), drugi ukrasni ili upotrebni predmeti (šalice, boce, replike gradskih zdanja i drugih prepoznatljivih građevina ili autentičnih prirodnih vrijednosti Grada Mostara. i sl), te ostali predmeti ili radovi koji uključuju nove tehnologije — multimedija.

Kopirati
Drag cursor here to close