Stvarnost

Mostar sve gladniji

Kajtaz upozorava kako bi uskoro zbog nedostatka novčane pomoći Javna kuhinja mogla ostati bez jednog od sedam punktova na kojima se služi hrana za socijalno ugrožene kategorije.
Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2020. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedini mediji u regiji Mostar su nazvali gradom gladnih, objavila je Federalna televizija navodeći kako, dok s jedne strane vlada zabrinutost zbog sve većeg broja inficiranih osoba koronavirusom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, s druge strane raste i strah od neimaštine.

Mostarci su, navodi FTV, itekako svjesni da je surova realnost natjerala i stare i mlade da pretražuju kontejnere kako bi osigurali koricu kruha.

A takvih je mnogo. Grad na Neretvi ostao je bez nekadašnjih tvornica, nezaposlenost je realnost i bez pojave COVID-19. No, situacija još nije alarmantna, tako bar tvrde u humanitarnim organizacijama koje djeluju u Mostaru. Jedna od njih je Pučka kuhinja, koja svakodnevno sprema dva obroka za 180 stalnih korisnika.


''Broj povećanih korisnika i nije tako znatan. Razlog može biti razni vidovi socijalne pomoći koju primaju građani FBiH. A možda malo i zaziranje od toga da se dođe u Pučku kuhinju da se ostvari pravo na taj obrok'', ističe Franjo Slišković, ravnatelj Pučke kuhinje Mostar.

U javnoj kuhinji kažu da su građani iz straha i neizvjesnosti početkom epidemije tražili pomoć, što je rezultiralo povećanim brojem korisnika za 27 posto. Nakon relaksirajućih epidemioloških mjera situacija se donekle normalizirala.

''Odgovorno tvrdim da se u Mostaru još uvijek mogu zadovoljiti potrebe naših socijalno ugroženih sugrađana, da se mogu zadovoljiti sve potrebe u živućim namirnicama. 348 je korisnika koje mi imamo i stotinjak obroka priprema se za migrante'', kazao je Alen Kajtaz, tajnik Crvenog križa Mostar.

Novčana sredstva iz proračuna Grada Mostara kao i pomoć humanitaraca osigurali su opstanak mostarskih kuhinja. No, Kajtaz upozorava kako bi uskoro zbog nedostatka novčane pomoći Javna kuhinja mogla ostati bez jednog od sedam punktova na kojima se služi hrana za socijalno ugrožene kategorije.

Strah vlada s obzirom na to da nije poznato što će donijeti zima, kao i nagli skok oboljelih od koronavirusa. Prema podacima Službe za zapošljavanje HNK-a, u Mostaru je trenutačno 15.331 nezaposlena osoba, navela je FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close