srce-pluća

Mostar: Operacije zaustavljene, pacijenti se šalju u druge centre

Gospodarstvo / Flash | 05. 07. 2016. u 10:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva uređaja 'srce-pluća', koja su potrebna za izvođenje operacija na Odjelu za kardiokirurgiju SKB Mostar su u kvaru, te su zbog nemogućnosti plaćanja popravka kvara, u iznosu od 150.000 do 300.000 KM, operacije u ovoj bolnici zaustavljene.

''Naš primarni problem jest blokiranje računa SKB Mostar od strane Porezne Uprave FBiH, zbog čega se ne može uopće pokrenuti proces popravka uređaja. Cijena popravka uređaja, kako stoji u izvještaju servisera za popravak medicinske opreme, jeste od 150.000 do 300.000 KM. Točan iznos će se moć reći tek prilikom samog popravka gdje će serviseri točno utvrditi koliko je tzv. 'glava' na uređaju pokvarena te hoće li trebati nabavu novih'', potvrdila je za Bljesak.info Adrijana Pandža, glasnogovornica SKB Mostar, te istaknula kako su trenutno prisiljeni sve pacijente upućivati u druge medicinske centre.

Podsjećamo, Porezna uprava Federacije BiH blokirala je račune Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru i Kantonalne bolnice (KB) 'dr. Safet Mujić' u tome gradu zbog poreznih dugovanja.

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić ranije je rekao da je ustanova u apsurdnoj situaciji te da je ogorčen time što u Poreznoj upravi s njima ne žele razgovarati o deblokadi računa i postavljaju se kao da su oni ti koji odlučuju o prioritetima u bolnici.

“Ako netko želi zabraniti ljudima da se liječe, neka se potpiše imenom i prezimenom, a ne da Ante Kvesić ili neki drugi ravnatelj bolnice bude kriv što netko ne može dobiti liječničku uslugu koju treba”, rekao je Kvesić.

Apsurdnom su odluku Porezne uprave nazvali i iz KB 'dr. Safet Mujić' ističući da je ta bolnica pred gašenjem.

“Ako se ne nađe razumijevanje, doći će do zatvaranja bolnica jer nećemo moći nabavljati lijekove ni ostalu potrebnu opremu”, rekao je dr. Zlatko Guzin, ravnatelj KB 'dr. Safet Mujić'.

Bolnice u Federaciji BiH grcaju u dugovima jer Zavodi za zdravstvo ne uplaćuju svote novca dovoljne za njihovo funkcioniranje.

Samo SKB Mostar duguje dobavljačima, za komunalne usluge i razne obveze više od 107 milijuna maraka.

Nedavno je u Federaciji BiH pokrenuta inicijativa da se donese zakon kojim bi ovaj entitet preuzeo saniranje dugovanja bolnica.

Kopirati
Drag cursor here to close