radovi

Mostar: Nema novca za zatvor

Gospodarstvo / Flash | 16. 10. 2016. u 06:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja nove zatvorske zgrade u Mostaru počela je još prije pet godina, ali njen završetak još nije izvjestan.

U ovoj godini uspješno su okončani radovi vezani uz električnu energiju i vodovod, dok je usljed nedostatka novca ostalo upitno šta će se i hoće li se ikako raditi u sljedećoj godini. U novu zgradu, prema riječima direktora KPZ-a Mostar Romea Zelenike, dosad su uložena četiri milijuna maraka, dok je za završetak potrebno još oko 28 milijuna, prenosi Oslobođenje.

Ministar pravosuđa FBiH Mato Jozić nedavno je izjavio da je nerealno očekivati da će federalne vlasti u 2017. uspjeti osigurati sredstva za ovu namjenu, dodajući i da se intenzivno traga za alternativnim rješenjima. Sredstva za projekat Vlada će tako nastojati osigurati preko međunarodne zajednice.

Zatvor u Mostaru trenutno se nalazi u Šantićevoj ulici, u centru grada, što svakako nije primjerena lokacija za ustanovu ove vrste. Izgradnja novog objekta u južnom dijelu grada ujedno bi pokrenula razvoj ovog dijela Mostara. Inače, novi zatvor gradit će se po najnovijim standardima i trebao bi biti najsuvremenija ustanova ovakvog tipa u regiji. U konačnici bi trebao primati 400 zatvorenika, od kojih bi 200 trebalo biti smješteno u zatvorenom dijelu ustanove, a 200 u dijelu poluotvorenog tipa.

‘’Znate i sami s kakvim problemima se susrećemo kada su u pitanju kapaciteti u zatvorima. Nadamo se da će sredstva, ipak, biti osigurana tijekom iduće godine’’, dodao je Zelenika.

Neke informacije govore kako bi Vlada FBiH čak i mogla osigurati određena sredstva za ovu namjenu, ali s obzirom na stanje u federalnom proračun, to je ipak teško očekivati. Izgradnja današnje zgrade mostarskog zatvora počela je polovicom 1891, uporedo sa zgradom Okružnog suda, koja se nalazila u neposrednoj blizini zatvora, gdje je danas Županijski sud. Mostarski zatvor, danas Kazneno-popravni zavod, u osnovi je zadržao prvobitni izgled i desetljećima je kod Mostaraca poznat po imenu Ćelovina, prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close