Na 28 lokacija

Mostar nabavlja još 84 kontejnera za reciklažu

Grad je tako u rujnu uradio izmjenu Proračuna za 2018. godinu te je uvrštena stavka nabavke kontejnera u vrijednosti 42.735 KM
Gospodarstvo / Flash | 21. 12. 2018. u 12:17 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku je javna nabavka 84 kontejnera za selektivno odlaganje otpada, odnosno reciklažu, a koji će biti postavljeni na 28 lokacija u Mostaru.

Naime, prema riječima šefa službe za komunalne poslove i okoliš Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, Stjepana Šaravanje za Bljesak.info, do sada su kontejneri za reciklažu postavljeni na deset lokacija.

Grad je tako u rujnu uradio izmjenu Proračuna za 2018. godinu te je uvrštena stavka nabavke kontejnera u vrijednosti 42.735 KM. Šaravanja navodi da je za odvoz i deponiranje reciklažnog otpada zaduženo Javno poduzeće Komunalno koji aktivnosti izvršava preko dodatna dva komunalna poduzeća.

''Odlukom o obavljanju komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru (iz 2010. godine, op.a.), Grad Mostar je povjerio obavljanje komunalnih djelatnosti zbrinjavanja komunalnog otpada JP Komunalno. JP Komunalno poslove odvoza selektivnog i miješanog otpada putem ugovora povjerava JP Parkovi i JP Komos d.d.'', rekao je Šaravanja.

Foto: Bljesak.info / Kontejneri za reciklažu

Na ulicama Mostara tako se i dalje mogu vidjeti kontejneri za selektivno odlaganje otpada koji su pretrpani selektivnim otpadom, no dinamika odvoza tog smeća nije u rukama Grada.

''Prikupljanje i odvoz komunalnog otpada prema Zakonu o komunalnim djelatnostima spada u individualno komunalnu potrošnju pa u skladu s tim dinamiku odvoza određuju komunalna poduzeća na čijem području se nalaze lokacija s kontejnerom, a nadzor nad prikupljanjem i odvozom otpada vrši komunalna inspekcija u skladu s Odlukom o komunalnom radu'', navodi Šaravanja za Bljesak.info.

Prikupljeni otpad se odvozi, tvrdi, na gradsku javnu deponiju (JP Deponija), gdje se na liniji za reciklažu dodatno selektira i zatim prodaje kao sirovina za reciklažu. Iz JP Deponija potvrđeno nam je kako se kod njih deponira reciklažni otpad mostarskih komunalni poduzeća ali i iz poduzeća iz regije.

JP Parkovi smo dobili informaciju kako je to poduzeće zaduženo za odvoz i deponiranje mješovitog otpada te da je odvoz selektiranog otpada dužnost Grada. Iz JP Komos nam je samo potvrđeno kako oni odvoze mješoviti otpad te do zaključenja teksta nismo dobili odgovor vrše li odvoz selektiranog.

Ranije postavljene kontejnere Grad je putem svojih službi samo postavio, a građane o potrebi i načinu selektiranja otpada će se, navode iz Grada, informirati u budućnosti u suradnji s komunalnim poduzećima.

Kopirati
Drag cursor here to close