Tehničke konsultacije

Mostar: EK pozdravila napredak u RS i pozvala Federaciju da se unaprijedi

Gospodarstvo / Flash | 13. 06. 2015. u 06:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Europske komisije su na tehničkim konsultacijama u području unutrašnjeg tržišta i konkurencije sa predstavnicima institucija BiH pozdravili napredak u Republici Srpskoj u vezi sa smanjenjem broja i dužine procedura za uspostavljanje i registraciju poduzeća i povezanih naknada, te ohrabrili Federaciju BiH /FBiH/ da osigura slična unapređenja.

Iz EU je priopćeno da su predstavnici Europske komisije i institucija BiH 10. lipnja u Mostaru održali sveobuhvatne tehničke konsultacije tijekom kojih je pozdravljeno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa 1. lipnjem.

Obje strane su naglasile nove mogućnosti i obveze koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji sada predstavlja stabilan okvir za produbljivanje odnosa između EU i BiH.

Sveukupno, zabilježen je određeni napredak od posljednjeg sastanka Pododbora u lipnju 2014. godine, premda je dugi proces formiranja vlasti usporio rad u većini oblasti.

Komisija je pozdravila usvajanje zakonodavstva za borbu protiv pranja novca, usvajanje izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH, te stupanje na snagu Zakona o javnim nabavkama, što je omogućilo BiH dalje usklađivanje sa relevantnim direktivama EU iz 2004. godine.

Bit će potrebno koncesije i javne nabavke uskladiti sa direktivama iz 2014. godine.

Zabilježen je određeni napredak u oblasti bankarskog i nebankarskog sektora, a predstavnici Europske komisije su naglasili da bi oba entiteta trebalo da u potpunosti poštuju ključnu ulogu Agencije za osiguranje u BiH u zakonodavnom procesu.

Još jednom je pozitivno ocijenjen napredak u sektoru zaštite prava intelektualnog vlasništva, dok je ponovljena potreba jačanja mehanizama primjene.

Komisija je pozdravila imenovanje novog predsjednika Konkurencijskog vijeća nakon više od sedam mjeseci, koliko je ova pozicija bila upražnjena.

Obje strane su naglasile da je potrebno izmijeniti procedure da bi se izbjegle takve situacije u budućnosti.

Komisija je ispitala nekoliko aspekata procesa donošenja odluka uključujući kratke rokove i potencijalno pravo veta na etničkim osnovama.

"Nedostatak financijskih sredstava za odgovarajući rad Vijeća za državnu pomoć i dalje ostaje ozbiljna zabrinutost, imajući u vidu da samo razina BiH i FBiH plaćaju svoj puni doprinos proračunu, što nije slučaj sa Republikom Srpskom", navodi se u priopćenju.

Zbog ovakvih proračunskih ograničenja, Vijeće za državnu pomoć nije u mogućnosti da djeluje u punom kapacitetu.

U području pružanja usluga, Komisija je istakla značaj uklanjanja prepreka u stvaranju jedinstvenog tržišta za usluge u BiH u okviru priprema za jedinstveno tržište EU.

Kopirati
Drag cursor here to close