Novalić

Moramo se zaduživati

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2017. u 06:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić tvrdi da se Vlada FBiH mora zaduživati jer bi u suprotnom rupe u proračunu morala krpiti smanjivanjem socijalnih davanja.

Novalić je rekao da je deficit u budžetu FBiH zatekao odmah nakon dolaska na mjesto premijera i da je situacija tada bila zabrinjavajuća, prenosi BHRT.

''To je deficit koji se za nama vuče već deset godina zbog raznih pogrešnih ekonomskih poteza prethodnih vlada. Mi ga moramo postupno sanirati i to je moguće isključivo kroz stabilan ekonomski rast i na tome radimo u okviru reformi i realizacije Reformske agende”, naveo je Novalić.

On objašnjava da se deficit koji postoji mora svake godine sanirati i kratkoročno i to s ciljem održavanja financijske stabilnosti.

''Postoje dva načina da to uradimo. Prvi je smanjivanje socijalnih davanja, dakle mirovina, invalidnina i raznih naknada, a to ne smijemo dopustiti. Ne smijemo krpiti rupe u proračunu preko leđa najugroženijih kategorija društva. Ne mogu oni snositi krivicu za nesavjesnu fiskalnu politiku mojih prethodnika'', rekao je Novalić.

Rekao je kako je drugi način zaduživanje, te da u proračunu za svaku godinu postoji stavka koja jasno određuje koji će dio proračuna biti saniran od vanjskog duga, kao što su krediti međunarodnih organizacija, a koji unutarnjim zaduživanjem kroz, na primjer, prodaju trezorskih zapisa.

Kopirati
Drag cursor here to close