Rok i prijetnje

Moneyval upozorio BiH: Ovo vam je zadnji put!

Gospodarstvo / Flash | 16. 12. 2014. u 12:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moneyval komitet je na posljednjem zasjedanju donio odluku u vezi BiH, te dao posljednje upozorenje i vrlo kratak rok vlastima BiH da otklone nedostatke ili će u suprotnom biti stavljena na „sivu listu“, saznaje Fena.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je u izjavi za Agenciju Fena kazao da je od Moneyval delegacije BiH informiran o zaključcima posljednjeg sastanka Moneyval komiteta.

''Tijekom posjete tima iz Moneyvala u studenom učinili smo sve sa naše strane da što bolje i kvalitetnije prezentiramo trenutno stanje i što BiH poduzima u borbi protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Zahvaljujući tome, BiH je dobila još malo vremena da ispuni tražene uvjete. Nadamo se da će ovo upozorenje shvatiti ozbiljno, jer bi posljedice stavljanja na „sivu listu“ mogle biti vrlo teške za gospodarstvo ali i svakog građanina BiH'', kazao je Ćavar.

Fena piše kako je nekoliko utjecajnih zemlja čak predlagalo da se BiH odmah označi kao nekooperativna zemlja u borbi protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Naime, ukoliko BiH do travanjskog Plenarnog sastanka (13.-17. travnja 2015.) ne usvoji izmjene i dopune Kaznenog zakona BiH, kojim se otklanjaju utvrđeni nedostaci, a najmanje u dijelu koji se odnosi na financiranje terorističkih aktivnosti, Ured Moneyvala će predložiti na Plenarnom sastanku da se BiH uputi u FATF-ov ICRG postupak za neusklađene i nekooperativne zemlje, koji podrazumijeva uvrštavanje na „sivu listu“ neusklađenih i nekooperativnih zemalja.

Kako Fena saznaje, predstavnici Francuske, Austrije, SAD, Njemačke i predstavnik FATF-a su zahtijevali da se na ovom sastanku BiH uputi u ICRG postupak, ali da je Ured Moneyvala branio svoj stav činjenicom da je na osnovu preliminarnih rezultata novembarske posjete evaluatora, konstatirano da se značajni tehnički nedostaci usklađenosti krivičnog zakonodavstva u praksi prevladavaju u određenim slučajevima, izuzev u oblasti financiranja terorističkih aktivnosti. Iz navedenog razloga je kao eliminatoran uslov postavljeno usvajanje izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na financiranje terorističkih aktivnosti.

Nakon toga, predstavnici ovih zemlja tražili su da se konstatira da je ovo posljednji put da se odgađa upućivanje u ICRG postupak, i da je to potrebno jasno naglasiti vlastima BiH, te da je potrebno zatražiti potvrdu vlasti da shvaćaju ozbiljnost situacije, odnosno činjenicu da je ovo posljednje odlaganje.

Kopirati
Drag cursor here to close