Odluka

Moguće pomjeranje radnog vremena zbog zagađenja u Sarajevu

Gospodarstvo / Flash | 22. 12. 2016. u 17:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog povećanja koncentracija zagađujućih materija na području Kantona Sarajevo (KS) u zimskom razdoblju kantonalna Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Plan interventnih mjera među kojima se nalazi i taj da pravni subjekti, u ovisno od svojih mogućnosti, mogu izvršiti pomjeranje početka radnog vremena, u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih prometnica, prenosi agencija Anadolija.

Imajući u vidu izraženi trend povećanja koncentracija zagađujućih materija na području Kantona u zimskom razdoblju, naročito prisutnost čvrstih čestica (PM10), radi efikasnijeg provođenja mjera, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici, a na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je usvojila Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo. Pri tome se vodilo računa da ovaj plan bude provodiv.

"U odnosu na stari plan, promjene mjera u epizodi Pripravnost, unesena je mjera kojom svi pravni subjekti, ovisno od svojih mogućnosti, mogu izvršiti pomjeranje početka radnog vremena, u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica. Na sugestiju Ministarstva unutarnjih poslova KS je promijenjena mjera koja podrazumijeva isključenje svih automobila čiji motori imaju normu manju od Euro 3, a uvedena je nova mjera isključivanja motornih vozila čiji benzinski motori imaju normu manju od Euro 1, a dizel motori manju od Euro 3. Razlog je daleko veća emisija čvrstih čestica iz motornih vozila sa dizel motorima", pojasnili su iz Vlade KS-a.

Također, uvedena je mjera cjelodnevne zabrane prometa za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tona u skladu sa situacijom na terenu na potezu Baščaršija - Ilidža u oba smjera. Uvedena je mjera upozorenja za sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kilowatti koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, smanjenje temperature u prostorima koji zagrijavaju za minimalno dva stupnja.

Promijenjena je mjera ograničenja rada postrojenja za proizvodnju toplotne energije koja koriste čvrsta goriva i lož ulja uz pojačan inspekcijski nadzor u smislu kontrole subjekata u pogledu ispunjenja mjera iz Plana, te zabranu izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Kopirati
Drag cursor here to close