Divljanje

Mogu li i kako vlasti zaštititi građane od poskupljenja?

Razlozi poskupljenja su poznati i neizbježni zbog krize na svjetskom nivou. Kako u ovakvim situacijama zaštititi potrošače? Što domaće vlade mogu i trebaju uraditi.
Gospodarstvo / Flash | 08. 11. 2021. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz dana u dan, cijene divljaju, a stabilizacija se očekuje tek na proljeće sljedeće godine. Analitičari navode da je aktualna poskupljenja u BiH prouzrokovao set objektivnih ekonomskih okolnosti, a koji su izvan utjecaja domaće politike.

“Globalni razlozi su uzrok navedenom, prije svega energetska kriza, promjene u lancima opskrbe širom svijeta, ako i izlazak iz covid recesije, odnosno oopravak, vraćanje povjerenja na tržište, optimizam po pitanju potrošnje - sve to vodi poskupljenju. Također imamo inflatorne efekte, a najavljuje se i stagflacija na globalnom nivou”, navodi ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Potrošačka korpa

Potrošačka korpa jedne obitelji u Bosni i Hercegovini povećana je na iznos veći od dvije tisuće konvertibilnih maraka, zbog čega mnogi građani, takoreći, preživljavaju. U aktualnom razdoblju, ključno je pitanje - mogu li i kako vlasti zaštititi građane od poskupljenja?

“Jedina mjera koja ostaje državi na raspolaganju jesu robne rezerve i inspekcija kroz kontrolu marži. Robne rezerve služe da bi se povećala ponuda i smanjila finalna cijena na tržištu i one su zbog toga i kreirane da bi neutralizirale ove negativne efekte”, objašnjava ekonomska analitičarka Hatidža Jahić.

Iz Direkcije za robne rezerve su se oglasili dopisom:

S obzirom na to da BiH predstavlja malu ekonomiju podložnu globalnim utjecajima, Vlada ima ograničenu moć djelovanja, naročito u vezi sa pitanjem makropolitike. Iz Vlade FBiH, pak, kažu da nisu ostali neosjetljivi na aktualne probleme građana, te da nisu sjedili skrštenih ruku.

“Vlada je donijela u okviru zakona o kontroli cijena dvije odluke koje su na snazi od 3. travnja. To je odluka o neposrednoj kontroli marže cijena - cijene marže za 17 egzistencijalnih proizvoda su zamrznute. Federacija je teritorijalna jedinica gdje je to još na snazi. Vlada je donijela odluku o neposrednoj kontroli marže nafte i naftnih derivata - 6 feninga veleprodaja i 25 maloprodaja”, podsjeća Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH.

Marža na osnovne životne namirnice

Isti problemi i u RS-u. Zbog inflacije, ali i kritike koje je na račun Vlade iznosila opozicija. U ovom entitetu uvedena je marža na osnovne životne namirnice u prometu na veliko. No, struka tvrdi - ni ovo nije dovoljno.

“Uredba je donesena prije svega radi smanjenja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namjernica, radi zaštite životnog standarda našeg stavovništva”, ističe ministrica turizma i trgovine RS-a Suzana Gašić.

Period u kojem se nalazimo vrijeme je za aktiviranje robnih rezervi, ali kako njih očigledno nema dovoljno, teško se možemo osloniti na ovu interventnu mjeru. Sve ovo je pokazatelj loše socio-ekonomske politike koja se vodi u našoj zemlji. Našim građanima jedino preostaje da se do proljeća snađu kako znaju i umiju.

Kopirati
Drag cursor here to close