Bevanda-Parodi

MMF ohrabren reformskim procesima u BiH

Gospodarstvo / Flash | 26. 08. 2015. u 12:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Provođenje reformi mora biti prioritet čime će se poboljšati uvjeti života u BiH, ali i otvoriti prostor za novi aranžman s MMF-om'', zaključili su na sastanku zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i novoimenovani rezidentni predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Francisca Parodia, priopćeno je iz resornog državnog ministarstva.

Parodi je naglasio da je ohrabren reformskim procesima koji su započeli u BiH nakon usvajanja reformske agende te značajnim pomacima u prilagođavanju domaćeg zakonodavstva europskim standardima, priopćeno je iz resornog državnog ministarstva.

Prema ocjeni ministra Bevande, najuspješniji put k efikasnom provođenju reformi je suradnja entitetskih vlada kako međusobno tako i s vlastima na državnoj razini jer je plod takvog rada dogovor u svezi reformske agende, mehanizma koordinacije i blagovremeno usvajanje globalnog fiskalnog okvira.

Ministar Bevanda naglasio je također da je od izuzetne važnosti što je koordinacijski mehanizam u istoj formi prihvaćen u oba entiteta i Vijeću ministara BiH, što će umnogome olakšati pristup fondovima EU, ali i procesu europskih integracija.

Ministar Bevanda upoznao je rezidentnog predstavnika MMF-a o aktivnostima Ministarstva financija i trezora koje su doprinijele fiskalnoj stabilnosti te naglasio da je Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici usvojilo Dokument okvirnog proračuna (DOP) i Program javnih investicija za razdoblje 2016.- 2018. godina te dokument Politika plaća, prenosi Fena.

Ministar financija i trezora BiH kazao je da će idućeg mjeseca početi konsultacije s proračunskim korisnicima kako bi se krenulo u pripremu proračuna za iduću godinu te izrazio nadu da će ovaj posao biti okončan u zakonskom roku da bi Predsjedništvo BiH predložilo proračun, a Parlamentarna skupština ga usvojila do kraja kalendarske godine.

Tijekom susreta dogovoreno je da u narednom razdoblju budu održani i sastanci na tehničkoj razini kako bi se pratile aktivnosti nužne za provedbu ekonomskih reformi.
Bevanda je Parodiju poželio uspjeh u radu tijekom njegovog mandata u BiH te izrazio nadu da će dobra suradnja biti nastavljena.

Kopirati
Drag cursor here to close