Kad će druga tranša?

MMF neće prekinuti aranžman s BiH

Gospodarstvo / Flash | 17. 05. 2017. u 06:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, potvrdio je za Dnevni avaz da Međunarodni monetarni fond neće prekinuti prošireni kreditni aranžman s Bosnom i Hercegovinom.

Time su prekinute spekulacije i prognoze o tome da će doći do prekida aranžmana zato što vlasti u BiH nisu ispunile prethodne mjere dogovorene u studenom prošle godine koje su nužne za isplatu druge tranše kredita u iznosu od 155 milijuna maraka.

No, službene potvrde o tome kada bi BiH mogla dobiti drugu tranšu za sada nema. Prema ranijim stavovima iz ove međunarodne institucije, koji se nisu mijenjali, MMF će isplatu druge tranše uvjetovati usvajanjem seta reformskih zakona, među kojima je i zakon o trošarinama. Bh. vlasti obavezale su se na ove uvjete.

''Izvršni odbor MMF-a u rujnu 2016. godine odobrio je trogodišnji prošireni aranžman. To znači da je Izvršni odbor MMF-a preuzeo trogodišnju obavezu u pogledu aranžmana s Bosnom i Hercegovinom prema okvirima ovog programa'', kaže Parodi.

On je komentirao i posljednji neuspjeli pokušaj usvajanja zakona o trošarinama.

''Dakle, prošireni aranžman neće biti prekinut zbog nedavnih događanja u Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa zakonom o trošarinama i osiguranju depozita u bankama u BiH'', naglasio je Parodi.

Prema uvjetima MMF-a za novu tranšu kredita, osim usvajanja zakona o trošarinama i zakona o osiguranju depozita na državnoj razini, potrebno je da na razini Federacije bude usvojen amandman na Zakon o bankama "te bude ostvaren mjerljiv i nepovratan napredak na objavljivanju dubinske analize za BH Telecom i HT Eronet", piše "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close