Vlada ima prijedloge

MMF: Gašenje Banke Srpske je glavni uvjet da BiH dobije novi kredit

Gospodarstvo / Flash | 26. 02. 2016. u 16:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj u Banci Srpske i to postavio kao glavni uvjet da BiH dobije novi kreditni aranžman, objavio je danas banjalučki poslovni portal "Capital".

Predstavnici Vlade pokušavaju ispregovarati da Banka Srpske ostane u bilo kom obliku, uz obećanje MMF-u da se ona nikada više neće baviti klasičnim bankarstvom, navodi ovaj portal pozivajući se na neslužbene izvore koji ističu da bi se Banka Srpske, prema ponudi Vlade, prestala baviti klasičnim bankarskim poslovima, odnosno ne bi se više bavila plasmanom sredstava pravnim i fizičkim osobama.

Prema Planu koji će Vlada staviti na sto u pregovorima s MMF-om, Banka Srpske će se baviti samo finansijskim posredovanjem i platnim prometom za klijente, a u suradnji sa šalterskom službom Pošta Srpske.

Kroz reorganizaciju Banka Srpske bi se poslovno vezala za Pošte Srpske i koristila njihovu mrežu za pružanje usluga platnog prometa.

Ovaj scenarij, ukoliko bi ga prihvatio MMF, znači otkazivanje ugovora o zakupu i prodaju poslovnih prostora, te otpuštanja velikog broja radnika Banke Srpske, posebno u gradovima i općinama gdje Pošte imaju svoje šaltere, a imaju ih i u najmanjim mjestima u RS.

Iz Banke Srpske danas je priopćeno da je Agencija za bankarstvo prihvatila predloženi plan akcionara Banke Srpske o reorganizaciji banke u drugu financijsku organizaciju i zatražila terminske rokove za njegovu realizaciju.

Navodi se da plan Vlade podrazumijeva "reorganizaciju banke u drugu financijsku organizaciju koja će se baviti poslovima platnog prometa, a čije bi poslovanje bilo uređeno usvajanjem leks specijalisa, po hitnom postupku".

Obrazloženje za reorganizaciju je "smanjenja pravnih rizika, osiguravanja istovremenog rješavanja potraživanja svih povjeritelja banke i jednakog tretmana povjeritelja čija su potraživanja u istom isplatnom redu".

Dodaje se da su o Nacrtu plana reorganizacije Banke konsultovani predstavnici MMF-a, te da od MMF očekuje da na Plan reorganizacije da "dodatnu nezavisnu procjenu održivosti predloženog modela restrukturiranja, a najavljen je nastavak razgovora sa MMF-om po ovom pitanju".

U Banci Srpske, koja je nastala od nekadašnje propale Balkan Investment banke, u studenom je uvedena privremena uprava, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

U toj banci su blokirani depoziti u iznosu od 149,5 milijun? KM.

Kopirati
Drag cursor here to close