Lažiranje podataka?

MMF će provjeriti raspodjelu prihoda od PDV-a

Gospodarstvo / Flash | 18. 04. 2016. u 20:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijski eksperti Međunarodnog monetarnog fonda (MFF) uskoro bi zajedno s bh. stručnjacima trebali izvršiti detaljnu provjeru podataka o entitetskoj potrošnji, na osnovu kojih se s državnog nivoa prema entitetima vrši raspodjela oko pet milijardi maraka od prikupljenih neizravnih poreza, saznaje Dnevni avaz.

Snažne indicije

Naime, kako je Avaz prije nekoliko dana objavio, pojedini članovi Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) izrazili su sumnju da podaci koji dolaze iz RS o konačnoj potrošnji nisu u skladu sa stvarnim stanjem.

Postoji, naime, mogućnost da se podaci o krajnjoj potrošnji lažiraju kako bi se zadržala trenutna kvota po kojoj manjem entitetu pripada oko 33 posto od ukupnih prihoda od neizravnih poreza (PDV-a, trošarina, putarina). Prema neslužbenim podacima, taj postotak bi trebao biti mnogo manji, dok bi se u FBiH, s obzirom na veću ekonomsku aktivnost i veći broj zaposlenih, trebao vraćati mnogo veći iznos od ovih prihoda.

Stručnjaci su tako došli do neslužbenih podataka da je FBiH oštećena za skoro milijardu KM godišnje, koje građani većeg bh. entiteta uplate, a njihov novac završi u proračunu RS.

Da postoje 'snažne indicije' i 'potreba' da se ti podaci provjere, potvrdio nam je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Tijekom vikenda Zvizdić je boravio u Washingtonu, gdje je održao niz sastanaka, između ostalog i s predstavnicima MMF-a, a upravo su njemu svoje sumnje u točnost podataka iz RS prenijeli članovi UO UNO-a.

Pravila struke

Zvizdić je u izjavi za 'Avaz' kazao kako ne postoji još službena potvrda iz UNO-a o tome da podaci o krajnjoj potrošnji iz RS nisu točni, ali da postoje indicije o tome.

''Takvi podaci moraju doći iz UNO-a, ali postoje indicije i velika potreba da se provjeri sustav raspodjele prihoda s nivoa BiH, da se oni usklade s pravilima struke i normativnim standardima, da na kvartalnoj bazi imamo usklađivanje koeficijenata i da imamo polugodišnje ravnanje te da u tom smislu sama raspodjela bude transparentnija. Zbog toga smo zatražili stručnu i tehničku pomoć od MMF-a i oni će nam je dati'', kazao je Zvizdić.

Sustav pokazuje devijacije

''Krenut ćemo brzo u analizu i provjeru sustava raspodjele prihoda, a onda ćemo dobiti i odgovore na pitanja daju li se točni podaci, ali i sva druga pitanja koja mogu proizaći iz tog pitanja, zbog naznaka da sustav pokazuje određene devijacije'', naglašava Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close