Divna gesta

MMF će pomoći da BiH bude sposobna uzeti novi kredit

Gospodarstvo / Flash | 11. 11. 2015. u 10:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom šefa Misije za BiH Nadeema Ilahija posjetila je Sarajevo i Banja Luku od 28. listopada do 11. studenog, kako bi napravila ocjenu najnovijih ekonomskih događanja i nastavila razgovore o novom ekonomskom programu koji bi MMF mogao podržati.

''Misija MMF-a i bh. vlasti su ostvarile napredak u razgovorima o pitanju politika koje će povećati potencijal rasta ekonomije kroz intenzivniji proces provedbe reformi, s ciljem privlačenja investicija i kreiranja više radnih mjesta u privatnom sektoru'', kazao je Ilahi.

Dodao je da je također ostvaren napredak u razgovorima o pitanju kontinuirane fiskalne konsolidacije kako bi se osiguralo smanjenje javnog duga, smanjivanja veličine vlada, unapređenja kvalitete vladine potrošnje te očuvanja stabilnosti financijskog sektora i oživljavanja bankarskog kreditiranja.

''Vlastima je, međutim, potrebno više vremena da finaliziraju proračune za 2016. godinu koji su od ključnog značaja za mogući program s MMF-om. Vlasti također rade na detaljima iz nekoliko oblasti navedenih u Reformskoj agendi, uključujući mjere za unapređenje funkcioniranja tržišta rada, poboljšanje naplate poreza, jačanje supervizije banaka i unapređenje poslovnog okruženja'', istaknuo je Ilahi.

Napomenuo je da će Misija MMF-a nastaviti razgovore s bh. vlastima, te poručio da su spremni pružiti im pomoć u naporima da riješe spomenuta pitanja, priopćeno je iz rezidentnog ureda MMF-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close