Strulnjaci

MMF će analizirati raspodjelu PDV-a

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2016. u 06:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručni tim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uskoro bi trebao stići u našu zemlju kako bi provjerio sustav raspodjele prihoda od neizravnih poreza, saznaje Dnevni avaz.

Nakon što je, naime, tim ekonomskih stručnjaka iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH obavio detaljnu analizu prihoda od neizravnih poreza, stiglo se do rezultata da omjer njihove raspodjele prema entitetima ne odgovara potrošnji koja je ostvarena u njima.

Oni su tako došli do zaključka da manji bh. entitet, RS, lažira podatke o potrošnji kako bi uzeo veći dio kolača od neizravnih poreza u koje se ubrajaju PDV, putarine i akcize.

Vođeni tom analizom, prilikom pregovora s MMF-om o novom aranžmanu, bh. predstavnici zatražili su i stručnu pomoć kako bi se to pitanje dublje analiziralo te kako bi se ''greška'' ispravila, navodi Dnevni avaz.

Sarajevske novine tvrde kako je upravo to jedan od dijelova Pisma namjere koje je upućeno ovoj instituciji, a koja bi već krajem ovog mjeseca na sjednici svog odbora trebala dati zeleno svjetlo za novi kredit našoj državi.

Nakon toga, u BiH će stići čak dva tima ekonomskih stručnjaka iz ove svjetske financijske institucije. Jedan će analizirati raspodjelu prihoda od neizravnih poreza, a drugi prihode od PDV-a.

Prema podacima do kojih je došao Avaz, u Federaciji BiH ostvari se ukupno oko 70 posto potrošnje, što bi trebalo značiti da se oko 70 posto od neizravnih poreza treba uplatiti na račun većeg entiteta, što trenutno nije slučaj. Prema računici stručnjaka iz UNO, Federacija je oštećena za oko milijardu KM, koje je, kako navodi Avaz, ''nepravedno prisvojio manji entitet''.

Kopirati
Drag cursor here to close