Isplata

MMF: Bit će novca kad se vlade zauzdaju

Gospodarstvo / Flash | 16. 10. 2014. u 09:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Ruben Atoyan smatra kako, nakon održavanja Općih izbora u BiH, aktualna vlast još ima vremena fokus svojih aktivnosti preusmjeriti na ispunjavanje obveza u okviru trenutnog stand-by aranžmana.

"Smatramo da je na vlastima u BiH da odluče kada će osmi pregled biti zaključen, a naredna tranša realizirana", rekao je Atoyan za Dnevni avaz.

MMF je, podsjećamo, nedavno odlučio odgoditi isplatu devete tranše od 133 milijuna KM, a ova sredstva trebala su biti uplaćena sredinom prošlog mjeseca, što se nije dogodilo jer u BiH nisu ispunjene obveze preuzete u okviru aktualnog stand-by aranžmana.

Deseta tranša trebala bi biti realizirana polovinom prosinca u iznosu od 135 milijuna KM.

"Preostala neriješena pitanja i obveze BiH koji su uvjet za isplatu navedenih tranši uključuju unapređivanje poštivanja poreznih propisa i borbu protiv poreznih prevara, zatim jačanje stabilnosti financijskog sektora i supervizije bankarskog sektora, kao i zauzdavanje potrošnje vlada koja nije izravno povezana sa sanacijom posljedica poplava", pojasnio je Atoyan za Dnevni avaz.

Rekao je kako je uvjeren kako sve ove zadatke vlade u BiH mogu ispuniti iako su u tehničkom mandatu, nakon čega se može očekivati da Izvršni odbor MMF-a u razmatranje uzme deveti pregled ispunjavanja obveza BiH u okviru stand-by aranžmana.

Atoyan je podsjetio da je stand-by aranžman produžen do polovine sljedeće godine, kako bi bio obuhvaćeno razdoblje do uspostavljanja nove vlasti u BiH i da bi bilo pruženo uporište ekonomskim politikama u tom razdoblju.

Kopirati
Drag cursor here to close