Sedam KM

Mljekari ogorčeni: Novi obrazac, novi namet u FBiH

Gospodarstvo / Flash | 14. 03. 2017. u 07:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transport sirovog mlijeka od proizvođača do mljekare u Federaciji BiH mora pratiti i obrazac 2B, bez kojeg mljekare ne smiju primiti mlijeko od kooperanata, a plaćanje istog pada na teret mljekara, što ih je ogorčilo.

"Dobili smo odluku o uvođenju obrasca 2B i pišemo primjedbu, jer je nedopustivo da primoravaju mljekare da svaki dan izdvajaju sedam KM za obrazac, što na mjesečnoj razini iznosi oko 210 KM'', ističe Enes Hasanović, tajnik Udruženja poljoprivrednika BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela je nedavno tu novu uredbu za proizvođače mlijeka. Navedenim obrascem potvrđuje se zdravstveno stanje proizvoda, odnosno da na mjestu porijekla nije utvrđena bolest.

Prema Hasanovićevim riječima, odluke koje se primjenjuju, umjesto da budu olakšavajuće za poljoprivrednike, one svakodnevno otežavaju ionako težak posao proizvođačima. On je dodao da će Udruženje također uputiti primjedbu i na novi Pravilnik o poticajima.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, tvrdi da je ukupan sustav koji se odnosi na poljoprivrednike i mljekare loš i da ima i previše izdataka.

''Samo nam nameću nove izdatke, a vjerujte da takvi potezi uopće ne utječu na kvalitetu, kako se tvrdi, i nema nikakvog efekta'', rekao je Nikšić.

Federalni inspektor Damir Kahrimanović kaže da je zakonska obaveza da proizvodi životinjskog porijekla u trgovini moraju biti na propisan način označeni i praćeni propisanim veterinarskim certifikatom ili potvrdom.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, navodi da ovakav obrazac za mljekare u Republici Srpskoj ne postoji, ali da ipak ima drugih obrazaca i niz nameta koji se stavljaju na teret mljekarima.

''Ovakva situacija i regulative mogu samo dovesti do propasti i gašenja proizvodnje kada su poljoprivredni proizvođači u pitanju'', kaže Maletić i napominje da je za mljekare najveći problem ionako jeftino mlijeko, čija je otkupna cijena od 47 do 48 feninga, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close