Velika Britanija

Mladi će morati raditi ako žele primati socijalu

Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2015. u 11:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer David Cameron prisilit će mlade ljude da rade najmanje 30 sati tjedno i da tako ostvare garantirana socijalna prava. Mladi koji su bez posla, ne pohađaju školu ili neke posebne vježbe duže od šest mjeseci, morat će da obavljaju obavezan "rad za zajednicu", npr. u staračkim domovima ili u lokalnim dobrotvornim društvima.

Cameron namjerava ukinuti sadašnju naknadu za nezaposlene osobama od 18 do 21. godine starosti i zamijeniti ih "naknadom za mlade" u iznosu od 57,35 funti sedmično ili 1.91 funtu po satu.

Premijer tvrdi da će to efikasno ukinuti dugotrajnu nezaposlenost mladih ljudi, piše Srna.

"Stvorit ćemo zemlju koja nagrađuje rad i svakome daje šansu za bolju budućnost. To je razlog zbog kog poduzimamo korake da mladim ljudima pomognemo da naprave nešto od svojih života" - poručuje premijer Britanije.

On smatra da mladima trebaju radno iskustvo, red i disciplina koji dolaze uz svakodnevni odlazak na posao, dok traže rad na neodređeno vrijeme.

"Oni od prvog dana moraju shvatiti da socijala nije jednosmjerna ulica. Država će im pomoći, ali više nema sustava: nešto za ništa", najavljuje Cameron.

Britanski mediji prenose i stav Liberalnih demokrata da Cameronovi konzervativci "ne nude mrkvu, već samo štap".

"Obavezna garancija rada" primjenjivat će se i na osobe starije od 25 godina, koje imaju pravo na naknadu za nezaposlene, a posao traže duže od dvije godine. 

Kopirati
Drag cursor here to close