Sutra sastanak

Mještani se povukli s mostarske deponije nakon okončanja radnog vremena

Borba za zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju traje četiri godine.
Gospodarstvo / Flash | 18. 11. 2023. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani okupljeni oko Udruženja "Jer nas se tiče" u poslijepodnevnim satima su se povukli ispred mostarske deponije "Uborak", koju su jutros u sedam sati blokiralim potvrdio je Omer Hujdur, predstavnik Udruženja.

Uradili su to nakon okončanja radnog vremena zaposlenih na ovom odlagalištu otpada - JP "Deponija".

''Kada su radnici zatvorili kapiju i mi smo se tada odlučili povući. Sutra ćemo imati sastanak Udruženja i vidjet ćemo u kojem pravcu ćemo ići dalje i koje ćemo korake poduzeti. Kako većina odluči, tako će biti'', rekao je za Avaz kratko Hujdur.

Foto: Bljesak.info / Nova blokada deponije Uborak

Podsjetimo, mještani su se na ovaj čin odlučili zbog kako su naveli katastrofalnog stanja na deponiji.

Njihova borba za zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju traje četiri godine.

Nedavno je Kantonalni sud u Sarajevu odbio njihovu tužbu u vezi petogodišnjeg Plana prilagođavanja deponije. Iako su pozdravili to da je, napokon, tim dokumentom određen rok za zatvaranje, ipak, nisu zadovoljni činjenicom da je Planom predviđeno otvaranje nove kasete, odnosno, širenje kapaciteta deponije, zbog čega su spremni pravdu tražiti i na Sudu u Strazburu.

Ova odluka uslijedila je nakon, kako navode, nastavka ignorantskog odnosa mostarskih gradskih vlasti prema problemu deponije smrti i svojevrsnoj ekološkoj bombi koja izravno ugrožava živote desetine tisuća građana.

Foto: Bljesak.info / Nova blokada deponije Uborak

Iz "Jer nas se tiče" zahtijevaju urgentno zatvaranje deponije Uborak i njeno izmještanje na novu lokaciju.

''Ministrica turizma i okoliša je prije dva mjeseca formirala jednu grupu koja je imala zadatak da snimi kompletno stanje na lokaciji Uborak, i ja sam član te grupe. Prije mjesec dana sam na osnovu toga rješenja vršio kontrolu stanja na lokaciji i ono što je rekao gradonačelnik Kordić da je ta grupa dala izvještaj i pozitivno rješenje, to nije točno, to je laž. Ja sam pisao taj izvještaj i stanje na lokaciji Uborak, što se tiče pet članova te Komisije, je katastrofalno'', rekao je Ekrem Ćustović reagirajući na ranije izjave gradonačelnika Maria Kordića i predsjednika gradskog vijeća Salema Marića. Istaknuo je kako je trenutno stanje na lokaciji je užasno, a gradonačelnik 20. travnja izdaje suglasnost direktoru deponije da se na površini stare deponije, koja se zatvorila prije 15 godina, istresa odnosno deponira otpad iz sortirnice.

Foto: Bljesak.info / Nova blokada deponije Uborak

Posljednji put kada su se odlučili na ovakav radikalni način rješavanja ovog gorućeg pitanja bilo je u prosincu 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close