Voda do grla

Mjesne zajednice: Kako se krade na Bijakovićima i Međugorju

Gospodarstvo / Flash | 18. 09. 2015. u 12:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Voda je došla do grla'', stoji u otvorenom pismu mjesnih zajednica Bijakovići i Međugorje u kojem se upozorava na nezakonitisti i nemar više razine vlasti kada su u pitanju zahtjevi ovih dvaju mjesnih zajednica.

Naime, na sastanku vijeća spomenutih mjesnih zajednica, održanom 14. rujna 2015. godine donesena je jednoglasna odluka o objavljivanju otvorenog pisma, jer je komunikacija s izvršnom i zakonodavnom vlasti nikakva.

''Točnije'', navodi se u pismu, ''nema je''.

U pismu se upozorava na ''netransparentno i nenamjensko, a samim tim nezakonito trošenje sredstatava iz vinjeta''.

Posuđeno 200.000 KM

Mjesne zajednice podsjećaju kako je na njihov prijedlog donesena odluka o uvođenju vinjete u zoni posebnog ustroja prometa.

''Za izradu, distribuciju, kontrolu i naplatu zaduženo je J.P. Broting, a sredstva od prodanih vinjeta su trebala biti uplaćivana na račun istog, s tim da se ukupna masa ubranih sredstava dijeli u omjeru 80:20 posto (80 posto za izgradnju prije svega prometne infrastrukture, a 20 posto za troškove vezane za izradu i prodaju vinjete)'', navodi se i dodaje kako je iz navedenih sredstva ''posuđeno cca 200.000KM za plaćanje oduzetog zemljišta fizičkim licima za širenje prometnica uz obećanje iz kolovoza prošle godine da će ta posuđena sredstva vratiti''.

''Po izvješću koje sada imamo - spomenuta sredstva ni dan-danas nisu vraćena!'', navodi se u pismu. Dodaje se kako je i odluka o legalizaciji očigledan primjer kako ovoj vlasti kad su Međugorje i Bijakovići u pitanju jedini cilj izvlačenje novca.

''Znano je da je veliki postotak objekata izgrađen bespravno dijelom krivicom vlasnika ali i krivicom općine koja ni posle 30 godina nema urbanističke planove koji svima omogućuju legalnu gradnju. Mi ćemo platiti kazne za bespravnu gradnju no tko će vas kazniti što ni dan danas svoju obvezu niste odradili.Tražili smo da cijena legalizacije bude niža. Stav je općine da po Zakonu ne može.E pa može. Kako je moguće da je pojedincima u prebijanjima obveza s općinom omogućeno legaliziranje objekata bez plaćanja .A radi se o velikim objektima i iznosima preko stotinu tisuća maraka'', navodi se u pismu.

Nezakonitosti oko zemljišta

Upozorava se u na nezakonite dodjele, (ras)prodaje i prenamjene zemljišta na području Bijakovića i Međugorja te dodaje kako su odluke o cijeni vode i odvoza smeća pričesame za sebe.

''Samo u općini Čitluk, sigurni smo, i nigdje drugdje na svijetu cijena vode je određena po utrošenoj količini vode a ne po umnošku utrošene energije i razdaljine od izvora do potrošača! Samo u općini Čitluk se proizvodnja smeća mjeri po broju kreveta u objektu, a ne po stvarnoj količini smeća.Predložili smo izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu kojim bi se uredile javne površine, kojom bi se svi proizvodi namijenjeni prodaji uklonili sa otvorenog i na taj način konačno promijenili izgled naša dva mjesta koja sve više liče na veliku buvlju pijacu nego na svetište, na taj način poboljšali prometnu komunikaciju svih učesnika u prometu, posebno pješaka od kojih su nerijetki teški invalidi, riješili problem nelegalne trgovine raznim proizvodima i još mnogo toga! Na naš prijedlog općinske službe, Načelnik i Općinsko vijeće su jednostavno gluhi! A zašto? Zbog postojanja određenih interesnih skupina koje, na žalost, izgleda imaju veći utjecaj na ove institucije nego legalno izabrani predstavnici mjesnih zajednica'', navodi se između opstalog u pismu čija je namjera, kako su istaknuli iz ovih mjesnih zajednica da upoznaju čitavu BiH sa ovim problemima te da se u provjeru njihovih navoda uljuče sve nadležne istražne i pravosudne institucije.

''Neka utvrde da li smo mi u pravu ili su u pravu ovi koji nas, sigurni smo, bezočno i bez ikakvih pravnih posljedica, kradu!'', navodi se u pismu.

Formiranje nove općine

''Pitamo se da li su sa ovakvim načinom rada i ovim iznesenim činjenicama upoznati i ljudi iz vrha stranke. Ako jesu, zašto ništa ne poduzimaju, da li onda prešutno odobravaju ovakvo djelovanje lokalnog ogranka stranke i da li su svjesni da to onda nije odnos samo prema MZ Bijakovići i Međugorje, nego i odnos prema jednim od svjetski najpoznatijih i najvažnijih svetišta'', navodi se.

Najavljeni su i prosvjedi, ali i inicijativa za odvajanjem iz Općine Čitluk i dormiranjem nove.

''Navedena doluka nije proizvoljna odluka pojedinca već je sama po sebi nametnuta, a poradi odnosa prema ova dva mjesta u prilog čemu ide, sigurni smo, pravna i ekonomska opravdanost, a posebno samoodrživost iste, što će za posljedicu imati možda najmanju, ali zato najuspješniju općinu u F BiH'', stoji u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close