Slovenci nezadovoljni

Mjere štednje neuspješne, Cerarova vlada gubi popularnost

Gospodarstvo / Flash | 27. 10. 2014. u 13:05 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dosadašnje mjere štednje koje je Slovenija poduzimala radi fiskalne stabilizacije velika većina Slovenaca smatra neuspješnima, pokazala je telefonska anketa ljubljanskog "Dela" objavljena u ponedjeljak.

Istodobno, ljubljanski "Dnevnik" upozorava na pad popularnosti Cerarove vlade, što pripisuje najavljenim mjerama štednje.

Mjere štednje koje se u Sloveniji poduzimaju u zadnje dvije godine, a temelje se na restrikciji plaća, mirovina i javne potrošnje, neuspješnima je u najnovijoj anketi "Dela" ocijenilo 88 posto ispitanika, dok ih 4 posto smatra da su one dale rezultat.

Telefonska anketa provedena je prošlog tjedna na reprezentativnom uzorku od 500 ispitanika.

Prijedlog Cerarove vlade sindikatima da se zaposlenima u javnom sektoru u svrhu smanjenja proračunskog deficita masa plaća smanji za tri posto poduprlo je 48 posto sudionika ispitivanja, dok se 42 posto izjasnilo protiv.

U anketa vodećeg slovenskog lista većina se izjasnila protiv smanjivanja prava umirovljenika.

Da bi u koalicijskoj vladi premijera Mire Cerara, u kojoj je jedna od partnerica stranka umirovljenika (DESUS), moglo doći do krize zbog problema oko isplate regresa za umirovljenike smatra 48 posto ispitanih, dok ih je 82 posto u načelu protiv ukidanja tog prava umirovljeničkoj populaciji.

Kako bi iduće godine smanjila proračunski deficit na proklamiranih 2,8 posto BDP-a, slovenska vlada namjerava nastaviti s politikom restrikcija u javnoj potrošnji koju je uvela vlada desnog centra 2012. godine.

Rebalansom proračuna za iduću godinu namjeravaju se postići proračunske uštede od 800 milijuna eura, među ostalim restrikcijama u javnom sektoru i socijalnoj politici.

Prema redovnoj mjesečnoj anketi koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski "Dnevnik", potpora vladi premijera Cerara u zadnjih je mjesec dana znatno pala i sada je uspješnom ocjenjuje 27,4 posto ispitanih, što je znatno manje od potpore koju su nakon prvih mjesec dana imale dvije prethodne vlade koje su vodili Janez Janša i Alenka Bratušek.

List navodi da se pad potpore Cerarovoj vladi, ali i njegovoj stranci, može pripisati u prvom redu najavama oštrih mjera štednje, što nailazi na jake otpore.

Kopirati
Drag cursor here to close