Sve po planu

Mitrović: Recesija neće utjecati na gradnju Koridora Vc

''Za sve dionice autoceste na Koridoru 5C koje su u izgradnji osigurani su vanjski izvori financiranja, odnosno one se financiraju putem kreditnog okvira zaljučenog s međunarodnim flnancijskim institucijama te bespovratnim sredstvima Europske unije''
Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2020. u 10:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz da pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku izgradnje Koridora 5C i da je trenutno u izgradnji 38,5 kilometara autoceste.

''Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o gradilištima Vranduk - Ponirak, Ponirak - Vraća, Vraća - Donja Gračanica, Klopče - Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna - Poćitelj i Počitelj - Zvirovići. U tijeku su i radovi prve faze na izgradnji brze ceste Praća - Goražde (tunel Hranjen) dužine 5,5 kilometara te radovi na rehabilitaciji regionalne ceste R425a na dionici Tromeđa - Zvirovići u dužini od 5,8 kilometara. Do studenog će biti završeno i pušteno u promet novih 11 kilometara autoceste. Radi se o dionicama Drivuša - Klopče, Klopče - Donja Gračanica i o dijelu dionice Donja Gračanica - Vraća. Time će bili kompletirana zaobilaznica oko Zenice'' - precizirao je Mitrović.

Istaknuo je da najavljena recesija neće utjecati na gradnju autocesta u BiH jer je izgradnja dionica autoceste na Koridoru 5C nastavljena u punom obimu bez značajnih poteškoća do sada.

''Za sve dionice autoceste na Koridoru 5C koje su u izgradnji osigurani su vanjski izvori financiranja, odnosno one se financiraju putem kreditnog okvira zaljučenog s međunarodnim flnancijskim institucijama te bespovratnim sredstvima Europske unije'' - naveo je Mitrović.

Upitan o autocesti Sarajevo - Beograd, Mitrović je kazao da će se razvoj cestovne infrastrukture u FBiH u narednom razdoblju će zasnivati na projektima izgradnje novih cesta visokog ranga.

''Transportna strategija FBiH navodi kako FBiH, sa stanovišta prometnog i geografskog povezivanja, karakterizira izražena potreba za novim modelima i ciklusima investicija. Strateški značaj autoceste Sarajevo - Beograd za Federaciju i BiH se ogleda kroz podršku sveopćeg razvoja gravitacionog područja autoceste i cijele države, kao i razvoj prioritetnih gospodarskih grana, ravnomjerni regionalni razvoj, porast zaposlenosti i pozitivan utjecaj na demografski razvoj'' - naglasio je Mitrović.

Dodao je da će ta autocesta, također, omogućiti povezivanje BiH s evropskim saobraćajnim sistemom, ojačati tranzitnu ulogu BiH, doprinijeti uklanjanju uskih grla u saobraćajnoj infrastrukturi, omogućiti bolji protok ljudi i roba, povećati sigurnost saobraćaja, te povećati mobilnost stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close