Koraci naprijed

Misteriozna agenda još bez teksta, Zvizdić protiv komercijalnih kredita

Gospodarstvo / Flash | 10. 07. 2015. u 12:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Još ne postoji konačna verzija reformske agende o kojoj bi Parlamentarna skupština mogla raspravljati'', izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas na sjednici Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Informirajući članove Komisije o sadržaju radnog teksta reformske agende, Zvizdić je rekao kako je na sastanku s predstavnicima entitetskih vlada u Tesliću taj sadržaj usuglašen oko 95 posto.

Pojasnio je kako su predstavnici vlada u općem dijelu agende, između ostalog, izrazili suglasnost za provođenje mjera i aktivnosti koje će poboljšati poslovno okruženje u BiH i smanjiti opterećenja na rad, poboljšati efikasnost javne uprave, ojačati kapacitete tržišta rada, unaprijediti fiskalnu održivost i financijsku stabilnost.

Zvizdić je rekao da je agenda podijeljena na šest oblasti u skladu sa "Sporazumom za rast i zapošljavanje", a riječ je o dokumentu koji je bivši šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Peter Sorensen predstavio 24. srpnja 2014. u Sarajevu.

Dodao je da je razgovarano o načinima za realizaciju mjera, a da one ne ugroze socijalne fondove i ukupnu fiskalnu i financijsku stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i da su za Vijeće ministara neprihvatljivi prijedlozi za povećanje PDV-a i zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Član komisije Saša Magazinović (SDPBiH) rekao je da je dobro kako nije riječ o konačnoj verziji teksta reformske agende jer bi u tom slučaju njen naslov mogao biti "Iznajmljivanje države Svjetskoj banci i MMF-u na neodređeno".

Inače, vijeće ministara priopćilo je nakon njezina usvajanja kako agenda, koja se odnosi na potrebu oporavka, modernizaciju i razvoj ekonomskih prilika u Bosni i Hercegovini, sadrži i listu desetaka specifičnih mjera na čijem donošenju, u formi zakona, treba da se angažira Vijeće ministara. Mjere se, između ostalog, odnose na kvalitetnije poslovno okruženje u zemlji, više investicija, domaćih i stranih, atraktivniji ambijent za nova ulaganja te na povećanje broja radnih mjesta.

Odnose se također na konsolidaciju javnog duga, akcioni plan za borbu protiv terorizma i niz drugih potrebnih koraka među kojima je veća transparentnost javnih službi. Zvizdić je podsjetio da se jednak broj mjera, pa i više, odnosi na potrebni angažman dviju entitetskih vlada u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close