SAIS

Miraščić: Vlada FBiH posvećena unapređenju poslovnog ambijenta

Gospodarstvo / Flash | 05. 12. 2016. u 21:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vlada FBiH je posvećena unapređenju poslovnog ambijenta, zato je u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o stečaju koji uključuje koncept predstečajnog poravnanja", rekao je u Washingtonu Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića.

Miraščić je bio jedan od panelista prvog dana dvodnevnog Transatlantskog ekonomskog foruma koji se održava u organizaciji Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu.

Kako je naveo, Vlada FBiH također radi na novom zakonu o doprinosima i izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak koje za cilj imaju proširenje porezne osnove, ali i proporcionalno smanjenje stope doprinosa.

Drugim riječima, ideja je da se sa bruto opterećenja, koje iznosi 41,5 posto doprinosa na bruto plaću, ide na 33 posto.

"Ova mjera je agregatno neutralnog fiskalnog karaktera, ali sa 33 posto stopom brtuo opterećenja, izuzimajući Kosovo, bit ćemo najkonkurentnije gospodarstvo u regiji ukoliko se uzme u obzir cijena rada. Vlada nastavlja se raditi i na uspostavljanju jednošalterskog sistema registracije gospodarskih subjekata i poduzimam niz drugih aktivnosti koje se tiču unapređenja poslovnog ambijenta", rekao je savjetnik federalnog premijera.

Na kraju je poručio da Vlada FBiH ostaje opredijeljena provođenju socijalno-ekonomskih reformi.

Kopirati
Drag cursor here to close