Nakon dva dana

Poljoprivrednici iz Posavine prekinuli prosvjed

Dogovoreno je da će federalno resorno ministarstvo u okviru preraspodjele sredstava, koja neće utjecati na izdvajanja za druge proizvodnje, pomoći poljoprivredne proizvođače pšenice.
Gospodarstvo / Flash | 08. 09. 2023. u 20:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto. FMPVŠ / Sastanak

Poljoprivrednici iz Posavine prekinuli su proteste. Oni su dva dana najprije držali blokiranim put Orašje - Brčko, a potom i granični prijelaza Orašje - Županja.

Odluci o prestanku blokade prethodio je razgovor s resornim federalnim ministrom Kemalom Hrnjićem koji je danas boravio u Orašju.

Podsjetimo, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sastao se danas u Orašju s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Orašje, kako bi razgovarao o zahtjevima koje je ovo udruženje dostavilo federalnom resornom ministarstvu i okončanju prosvjeda.

Nakon tog sastanka poljoprivrednici su rekli kako nisu zadovoljni onim što je ministar rekao. Međutim, samo dva sata nakon toga odblokirali su granični prijelaz i rekli su kako, ipak, na sve to pristaju. Najavljivale su se i radikalnije mjere kao što je blokiranje graničnog prijelaza Svilaj u ponedjeljak ujutro.

"Granični prijelaz je odblokiran. Moguć je prolaz svim skupinama vozila. Dogovorena su dva i po milijuna maraka za potporu pšenici", pojasnio je Perica Marošević, predsjednik Udruge poljoprivrednika Orašje.

Ministar Hrnjić je tijekom sastanka u Vladi Posavskog kantona istakao kako su novčane podrške za poljoprivredne proizvođače definirane Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu te da je isti usvojen prije imenovanja ovog saziva Federalne vlade, a da su u okviru javne rasprave sve zainteresirane strane imale mogućnost dostavljanja prijedloga u vezi definiranja iznosa novčanih podrški za određene proizvodnje.

Na sastanku kojem su prisustvovali i premijer Vlade Posavskog kantona Đuro Topić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mate Brkić dogovoreno je da se obezbijedi određeni iznos sredstava kao podrška proizvođačima pšenice kojima su uslijed vremenskih neprilika stradali usjevi i kojima je smanjen prinos.

Dogovoreno je da će federalno resorno ministarstvo u okviru preraspodjele sredstava, koja neće utjecati na izdvajanja za druge proizvodnje, pomoći poljoprivredne proizvođače pšenice te da će Vlada Federacije, kroz ispunjenje zakonskih rokova i uvjeta, ispuniti svoju obavezu.

''Ovaj razgovor predstavlja korak naprijed i mi smo kao federalno ministarstvo poljoprivrede opredijeljeni za očuvanje proizvodnji na ovom području te posvećeni podršci našim poljoprivrednim proizvođačima'' - kazao je ministar Hrnjić po okončanju sastanka.

Ministar Hrnjić zamolio je poljoprivredne proizvođače da odblokiraju cestovne pravce radi normalizacije života ljudi koji tu žive, rade i putuju, a da razgovore u vezi sa zahtjevima nastave u okvirima nadležnih institucija, kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close