snaga brandova

Milka broj jedan na regionalnoj listi brendova

Gospodarstvo / Flash | 05. 03. 2015. u 10:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na vrhu Valicon TOP25 regionalne liste brandova i dalje je suvereno Milka čokolada koja već nekoliko godina pokazuje inovativnost u kombiniranju klasičnog marketinga, samog proizvoda te cjenovnog pozicioniranja.

Valicon je ponovno izmjerio snagu brandova na području većeg dijela bivše Jugoslavije, a riječ je o Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji. Snagu brandova u Hrvatskoj, ali i u regiji, Valicon prati već dvanaestu godinu.

Coca Cola je već 2011. prva izuzetno dobro iskoristila svoju godišnjicu. U 2013. je pokazala svim brandovima kako se radi emocionalno jaka kampanja i premda se činilo da joj ni takva kreativnost nije dovoljna da zadrži vodeću poziciju, zbog generalnog pada kategorije gaziranih bezalkoholnih pića, ali i oštre konkurencije (npr. Cockta, Sky cola ili Pepsi), to je brand koji i dalje čvrsto drži drugu poziciju na TOP 25 regionalnoj listi.

Vodeća dva mjesta na listi se dominantno izdvajaju, dok su brandovi od treće do osme pozicije uglavnom prilično blizu jedan drugome, gdje svaki od njih ima određene „prilike“ na kojima se može raditi i određene „poteškoće“ koje treba rješavati kako bi se snaga branda pokazala i pozicijom na listi. Dakle, kod gornjih pozicija uglavnom se govori o zadržavanju pozicije ili skoku prema vrhu liste.

O poziciji branda na listi od 3. do 8. mjesta uistinu odlučuju nijanse, što svakako valja imati na umu kada je riječ o „padu“ ili „rastu“ pojedinog branda. Iz liste se može prepoznati određeno „pravilo“ po kojem neki brand može naći svoje mjesto na Valicon listi najjačih TOP25 regionalnih brandova široke potrošnje.

Na trećem mjestu je Vegeta, četvrtom Cedevita, peto mjesto zauzima Argeta, šesto Orbit, na sedmom je Smoki, a od osmog do 25. mjesta na listi su: Cockta, Nivea, Pepsi, Nescafe, Jaffa Cakes, Fanta, Jana, Lenor, Paloma toaletni papir, Gillette, Plazma, Kiki, Ariel, Airwaves, Nutella, Podravka juhe, Dukat jogurti i Medeno srce.

Snaga brandova izračunata je na osnovu prepoznatljivosti, iskustva i njihovog korištenja.VALICON je jedna od vodećih agencija za tržišno savjetovanje i istraživanje na području regije jugoistočna Europa, s posebnim fokusom na zemlje bivše Jugoslavije, priopćeno je iz te agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close