Bolja kontrola

Milićević: Zastupnički dom usvojio dva zakona kojima jačamo bankarski sektor

Gospodarstvo / Flash | 16. 02. 2017. u 07:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici zastupničkog doma Federalnog parlamenta usvojili su prijedloge novih zakona o bankama i Agenciji za bankarstvo FBiH, kojima se uspostavlja pravni okvir za restrukturiranje banaka u FBiH.

Nove odredbe zakona o bankama usklađene su s direktivama Europske unije, koje uključuju jaču superviziju banaka, sustav upravljanja rizicima, restrukturiranje banaka te druge odredbe u pogledu korporativnog upravljanja u bankama.

''Novine u zakonu ogledaju se, prije svega, u direktivama i prepoznavanju problematike sistemskih banaka. To su banke koje imaju veliki broj depozita i aktivu, odnosno vodeće banke po entitetima. Posebno se pojačava nadzor nad njihovim radom. U okviru Agencije za bankarstvo formiraju se posebni odjeli, što znači da se poslovanje banaka prati preventivno, jer trenutni mehanizmi zaštite teško bi mogli ispratiti problematičnu banku koja bi bila likvidirana ili došla u stečaj'', izjavila je dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Izrazila je očekivanje da će novi zakon o bankama, nakon Zastupničkog doma, uskoro biti podržan i u Domu naroda, čime se omogućava njegovo stupanje na snagu, osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

Primjenom zakona o bankama pojačat će se kontrole za izvještajna razdoblja, kao i za rezerve. To će, kaže Milićević, uticati na ispunjenje ciljeva novog aranžmana s MMF-om, među kojima je prioritetno očuvanje stabilnosti i daljnje jačanje bankarskog sektora kroz modernizaciju i usklađivanje u oblasti bankarske supervizije.

Navedeni zakon bio je u pripremi gotovo dvije godine i harmoniziran je s rješenjem u Republici Srpskoj.

Također, radi usklađivanja sa zakonodavstvom EU Predstavnički dom odobrio je u vidu prijedloga novi zakon o Agenciji za bankarstvo FBiH.

Postojeći zakon donesen je 1998. godine i u međuvremenu je pretrpio veći broj izmjena i dopuna. U obavljanju svojih nadležnosti, propisuje se, da je Agencija potpuno samostalna i neovisna.

Nakon ovih zakonskih rješenja na zajedanju zastupnici su usvojili Prijedlog Zakona o jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi sa amandmanima Vlade FBiH, kao i predložene dopune Zakona o utvrđivanju neseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama. Ovim je okončano zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koje je trajalo neuobičajeno dugo.

Kopirati
Drag cursor here to close