Energetska učinkovitost

Mijenjaju se prozori, ugrađuju termofasade, unaprjeđuju sustavi grijanja ... energetska revolucija!

Gospodarstvo / Flash | 11. 05. 2016. u 10:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina prepoznala je značaj energetske učinkovitosti, te je u cilju ostvarenja ekonomske održivosti projekata energetske učinkovitosti i procesa pridruživanja Europskoj uniji, pristupila financiranju projekta ''Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini'' (BEEP) iz kreditnih sredstava Svjetske banke, odnosno Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Riječ je o najvećem projektu energetske učinkovitosti u Bosni i Hercegovine u okviru kojeg će se u naredne tri godine investirati ukupno 32 milijuna američkih dolara od čega je Federaciji BiH dodijeljeno 19,23 milijuna američkih dolara.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja, putem Implementacijske jedinice projekta BEEP je odgovorno za pripremu, koordinaciju, upravljanje i implementaciju Projekta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Razvojni cilj BEEP-a je pokazati prednosti poboljšanja energetske učinkovitosti u objektima javnog sektora i podržati razvoj prilagodljivih modela financiranja energetske učinkovitosti.

U prvoj fazi realizacije projekta u 2016. godini u Federaciji BiH planirano je da se implementiraju mjere energetske učinkovitosti (zamjena prozora, ugradnja termofasade, unaprjeđenje sustava grijanja ...) u 23 javna objekta iz oblasti obrazovanja i zdravstva na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Unsko-sanskog kantona, te Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona.

Uz unaprjeđenje komfora i uvjeta boravka u odabranim javnim objektima, očekuju se i značajne uštede u troškovima za energiju.

''Ove godine planiramo implementaciju mjera energetske učinkovitosti u 17 obrazovnih, te 6 zdravstvenih ustanova od kojih su 3 klinička centra u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Paralelno s ovim aktivnostima u tijeku je proces odabira javnih objekata za 2017. godinu kao i pokretanje aktivnosti razvoja prilagodljivih mehanizama financiranja energetske učinkovitosti u javnom sektoru'', kazao je Mustafa Čopelj, Voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH.

Aktivnosti koje će se realizirati u okviru projekta će polučiti rezultate kao što su smanjena emisija CO2 što znači prelazak na čistije energente, smanjenje zagađenja zraka u zimskom periodu uzrokovanog nepravilnim i neefikasnim sagorijevanjem goriva koja su sada u upotrebi, povećanje nivoa komfora u objektima, pozitivan utjecaj na zapošljavanje u građevinskom sektoru, povećanje svijesti o energetskoj učinkovitosti u uključenim zajednicama, smanjenje lokalnog zagađenja.

Kopirati
Drag cursor here to close