Čekamo odgovore

Mesihovina: Pomiče se kamen na vjetroelektrani

Gospodarstvo / Flash | 04. 02. 2016. u 07:48 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektroprivreda HZHB pozvala je sve zainteresirane na prezentaciju svih planiranih elektroenergetskih projekata.

''Kako bi javnost općine Tomislavgrad transparentno bila upoznata sa svim projektima koje Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB d.d. u svojim dugoročnim poslovnim planovima namjerava provesti na području općine Tomislavgrad, ali i Hercegbosanske županije, u utorak, 9. veljače 2016. godine, s početkom u 11.00 sati, u dvorani Skupštine HBŽ u Tomislavgradu'', stoji u pozivu.

Inače, izgradnja vjetroelektrane u Mesihovini zapela je na kamenu temeljcu kojeg je u rujnu 2010. godine postavila tadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto.

Tada je objavljeno kako će s 22 vjetroturbine ukupne instalirane snage od 44-66 MW, godišnja proizvodnja električne energije biti između 128 i 146 GWh, te da bi vjetroelektrana prve kilovatsate električne energije trebala proizvesti 2013. godine.

Otkrivanje kamena temeljca bilo je visokoj razini, pa su uz predstavnike općine, s načelnikom Ivanom Vukadinom na čelu, i generalnim direktorom Elektroprivrede HZHB-a Matanom Žarićem, na svečanosti bili državni i federalni ministri financija Dragan Vrankić i Vjekoslav Bevanda, veleposlanici RH u BiH i Mostaru Tonći Staničić i Velimir Pleša, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske Branko Mučnjak sa suradnicima te ''mnogobrojni gosti iz društvenopolitičkog, kulturnog i vjerskog života''.

Tada je objavljeno kako je investicija vrijedna 78 milijuna eura te da su osigurana financijska sredstva, potpisanim Ugovorom o projektu i kreditu, te Ugovorom o financiranju projekta između Njemačke razvojne banke KfW, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Kreditna su sredstva 71 milijun eura, grant 1 milijun, dok su vlastita sredstva poduzeća 6 milijuna eura, objavila je Elektroprivreda najavivši veliki projekt.

''... najviše je učinjeno na realizaciji VE Mesihovina, Tomislavgrad, pa je JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar prvo javno poduzeće u BiH koje započinje s izgradnjom jedne vjetroelektrane'', objavljeno je nakon otkrivanja kamena temeljca.

Nakon toga, sve je ostalo na pričama, koje su ''živnule'' i u proljeće prošle godine kad su najavljeni prvi kilovati za ovu godinu.

Početkom ove godine, projekt u Mesihovini našao se na stolu Vlade Federacije koja ga je proglasila jednim od prioritetnih projekata energetskog sektora.

Inače, portal Bljesak.info mjesec dana čeka odgovor iz Elektroprivrede HZHB o Vjetroelektrani u Mesihovini. Unatoč, službenom dopisu i nekoliko telefonskoh obećanja, odgovore nismo dočekali.

Kopirati
Drag cursor here to close